Преобразуват общинско дружество Обреден дом в предприятие
Преобразуват общинско дружество Обреден дом в предприятие / netinfo
Да се открие производство по ликвидация на общинското търговско дружество „Обреден дом”, след което то да бъде преобразувано в общинско предприятие, това решиха на заседание днес членовете на Комисията по бюджет и финанси към общинския съвет в Шумен. Този въпрос предизвика бурни дебати сред членовете на комисията.

Според съветника Христо Дечев, създаването на общинско предприятие не отговаря на Закона за общинската собственост, според който такова предприятие е специализирано звено за изпълнение на дейности, финансирани от общинския бюджет. „Тук обаче става дума за звено, което не се финасира от бюджета”, каза Дечев. Той подчерта, че активите и пасивите на предприятието трябва да се конкретизират предварително за да не може ликвидатора, който ще бъде избран, да се разпорежда с тях.

Зам.-кметът по финанси Алекснадър Генчев заяви, че се предвижда дружеството да заработи като общинско предприятие от 1 януари 2009 година. До тогава то ще функционира в ликвидация.

Членовете на комисията решиха една от спорните точки в предложените решения да отпадне. Тя гласи: „В договора с ликвидатора да се включи клауза, съгласно която той може да извършва продажба на дълготрайни активи на дружеството само по решение на общинския съвет”. От бюджетна комисия решиха още техните колеги от правна комисия да формулират механизъм за защита на новото предприятие.