Предварителните изпити в ШУ стартират днес
Предварителните изпити в ШУ стартират днес / netinfo

Предварителните кандидатстудентски изпити в Шуменския университет "Еп. К. Преславски" ще се проведат днес до 15 юни, съобщават от висшето училище. Началният час на конкурсните изпити, които ще се проведат в Шумен, е 9:00, а на тези в Добрич – 10:00. Днес ще се проведат изпитите по Български език и литература /тест/, Английски език /многокомпонентен изпит-тест/, Математика /тест/, Свят и личност /тест/, Икономика /тест/, Физика /тест/ и Химия /тест/.

Във връзка с провеждане на изборите за Европейски парламент на 7 юни се налага промяна на някои дати на предварителните изпити, допълват от ШУ. Кандидат-студентите, които са подали документи за 7 и 8 юни не е необходимо да получават корекция на картона си на място. Те ще бъдат уведомени и по телефона за връзка, който са посочили. На кандидат-студентите, които нямат възможност да се явят на изпит на новите дати ще бъдат върнати платените такси от мястото на подаване на документите (в Корпус 1, ст.103 за Шумен, в гр. Варна – ДИПКУ или в съответните бюра).

С оценките от предварителните конкурсни изпити, провеждащи се в Добрич, се кандидатства само за специалностите на Колежа в града – уточняват от университета.

 

Документи за участие в предварителните кандидатстудентски изпити за бакалавърските специалности се приемат в гр. Шумен, в Ректората на университета, в работни дни от 8.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 16.00 ч., до 24 април включително и от 26 май до 12 юни включително.

 

Приемат се документи и в гр. Варна, в Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите, в работни дни от 8.30 до 12.00 и от 13.00 до 16.00 ч. също до 24 април включително и от 26 май до 12 юни включително. Документи кандидатстващите може да подадат и в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и на Националната асоциация за прием на студенти в страната. Документите за кандидатстване в колежанските специалности се приемат в работни дни от 8.00 до 12.00 и от 13.00 до 16.00 ч., както и в деня на провеждане на предварителните конкурсни изпити между 8.00 и 9.00 ч. в Колежа – гр. Добрич.

 

В деня на предварителния конкурсен изпит е задължително кандидатите да заемат

Предварителните изпити в ШУ стартират днес
netinfo
местата си в определените зали не по-късно от 8.30 ч. (за изпитите в град Шумен) и не по-късно от 9:30 ч. (за изпитите в град Добрич). Задължително е да носят със себе си документа с входящия номер и личната си карта (или друг документ за самоличност).

 

Писмените конкурсни изпити са с продължителност 4 часа – многокомпонентен изпит и тест по български език и литература и 3 часа – всички други тестове. Изпитите по рисуване са с продължителност: първа част - 12 часа (2 дни по 6 часа), втора част - 5 часа.

Всеки кандидат-студент има право на повече от едно явяване на предварителните изпити, както и възможност за явяване на кандидатстудентски изпити през м. юли. В класирането участва най-високата оценка. Повече информация за организацията и провеждането на изпитите може да бъде получена на тел. 054/ 830 495, 832 106, 052/ 30 12 43 и 058/ 60 31 38, както и на сайта на университета.