Празник на дърпаната баница в Макариополско
Празник на дърпаната баница в Макариополско / Dariknews.bg, архив
Празник на дърпаната баница в Макариополско
99144
Празник на дърпаната баница в Макариополско
  • Празник на дърпаната баница в Макариополско
Празникът на дърпаната баница за четвърта поредна година отбелязват днес в търговищкото село Макариополско. Сръчните домакини от селото ще покажат пред надошлите гости изкуството да правиш този традиционен за българската кухня специалитет.

Повече от 40 тави с вкусното изкушение ще бъдат изложени на площада в Макариополско. Дърпани или точени, вити и наложени, солени и сладки, традиционни или пък осъвременени – организаторите обещават голямо разнообразие от вкусове.

Местните хора, които са преселници от Дряновския край, ще представят характерната за балканджиите дърпана баница с мас и сирене, чиято рецепта се предава в поколенията. Секретарят на читалище „Минчо Иванов - 1912” в селото Величка Иванова разкри пред Дарик, че тайната в направата на макариополската баница се крие в броя на корите, които трябва да бъдат най-малко 18 – колкото повече са те, толкова по-вкусна и хрупкава ставала баницата.

И тази година пред погледите на любопитните посетители ще бъде демонстрирано как се правят два вида баница от замесването до изпичането им. Баба Бонка е подготвила дърпана баница с повече от 20 кори, а Фериде от местната певческа група се представя като майстор на точената баница.

За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижат децата от читалищния състав в Кралево, певческата група от Макариополско и много гост-изпълнители.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари