Попово се включва в похода „По пътя на четата на Таньо войвода”
Попово се включва в похода „По пътя на четата на Таньо войвода” / DarikNews.bg, архив

От 30 май до 2 юни ще се проведе 27-то издание на похода „По пътя на четата на Таньо войвода". Той се организира от дружество „Родно Лудогорие". Тази година в него ще се включат повече от 500 участници от Попово, Търговище, Разград, Силистра, тутракан, Исперих, Сливен и София. Те ще преминат през 28 населени места по стъпките на войводата Таньо Куртев.

Като част от похода в Попово ще се проведе преглед на маршовата и строевата песен. На 1 юни градът ще бъде домакин на семинар на тема „100 години от Балканската война", съобщи за Дарик директорът на историческия музей в града Пламен Събев. Лектор на семинара ще бъде академик Георги Марков. Вечерта, на открита сцена, концерт ще изнесат Теодосий Спасов и неговата група.

На следващия ден - 2 юни, в местността „Керчан баир" край село Априлово, където е паметникът на Таньо войвода ще бъдат обявени резултатите от национален конкурс за есе, стихотворение и рисунка, посветен на 27-мия поход.

По-късно през деня в местността „Припека" до село Светлен пък ще се проведе традиционната възстановка на сраженията в района, по време на които е бил убит войводата.