Пламен Димитров: Минимум 260 лв. минимална работна заплата
Пламен Димитров: Минимум 260 лв. минимална работна заплата / netinfo
Бисерка Боянова остава председател на Регионалния съвет на КНСБ в Търговище до 2012 г. стана ясно днес, след проведено отчетно-изборно събрание. Зам.-председател на обществени начала ще бъде Цветомир Нанков от ЕОН-Търговище.

По този повод и във връзка с основни национални проблеми в Търговище пресконференция дадоха вицепрезидентите на КНСБ Пламен Димитров и Николай Нанков и председателят на Федерацията на независимите синдикати от отбраната – Георги Братованов.

Стана ясно, че на Браншовия съвет за социално сътрудничество в ТЕРЕМ –Търговище днес ще бъде разгледано споразумение за ангажиментите на социалните партньори при предстоящото частично раздържавяване и преструктуриране на дружеството. Предстои продажбата на от 50 до 75% от ТЕРЕМ “Хан Крум”, има 4-5 кандидата, които са платили тръжната документация на стойност около 10 хил. лв., поясни Георги Братованов. В изготвеното споразумение синдикатите ще настояват да се запазят трудовите правоотношения при сключването на договора с бъдещия купувач, да не се намалява под 600 души броя на работниците, да не се намалява заплащането им, напротив да има ръст, да се изплати обезщетение до 20 работни заплати в зависимост от стажа на съкратените. Според изискванията за период от 5 години не трябва да се променя предмета на дейност на военния завод.

КНСБ ще настоява за разработване на средносрочна подоходна стратегия, в която да се отразяват инфлационните тенденции. По отношение на горивата синдикатът ще предложи замразяване на акциза за 2 години или намаляването му, поясни Николай Нанков. Намаляване на ДДС-то на хляба и млечните продукти на 10% ще искат още от там. А също да се следи по-стриктно за картелни споразумения, водещи до изкуствено повишаване на цените.

Очакваме средногодишната инфлация за 2008 да е двуцифрено число и това трябва да бъде своевременно компенсирано, каза още на срещата Пламен Димитров. Според него, минималната работна заплата трябва да бъде поне 260 лв. като това е съобразено с нарастването на прага на бедността. През 2009 г. бюджетните заплати трябва да бъдат увеличени два пъти – през януари и през юли с поне по 10%, смятат още от КНСБ.