Отбелязваме Европейския ден за пътна безопасност
Отбелязваме Европейския ден за пътна безопасност / netinfo

Европейският ден за пътна безопасност се отбелязва днес за пореден път, с решение на Европейската комисия. С поставената основна тема на Четвъртия европейски ден за пътна безопасност - „Активно участие на младежите  в безопасността по пътищата", вниманието се насочва към сериозния проблем за травматизма на децата, юношите и младежите в пътното движение.

Пътнотранспортните произшествия са една от основните причини за високата смъртност сред младежите  от 15 до 24-годишна възраст, информират от ОД на МВР-Шумен. Всеки месец в страните-членки на ЕС 500 млади хора стават жертви  на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на  Европейския съюз  около 6000 младежи  и девойки губят живота си, а а над 60 000 получават сериозни наранявания.

В нашата страна през 2011 г.  от пътнотранспортни произшествия  са загинали 120 младежи и са били ранени 1 895.

Много голяма част от нараняванията и смъртните случаи могат да бъдат избегнати. За това са необходими конкретни съвместни действия за опазване на човешкия живот и здраве.

Усилията трябва да се съсредоточат за: формиране от най-ранна детска възраст  на  култура за безопасно участие в движението по пътищата; повишена информираност на младите хора за необходимостта да спазват  правилата  за движение като най-важно условие за защита на своя и живота на останалите участници в движението.

Независимо от постигнатото намаление на жертвите от пътнотранспортните произшествия,  през първото шестмесечие на 2012 г. бяха регистрирани  2 854 пътнотранспортни произшествия с 244 загинали и 3 451 ранени граждани. Анализът на конкретните случаи показва, че голяма част от тези пътнотранспортни произшествия са били предотвратими.