Община Шумен без нито един готов за реализация европроект
Община Шумен без нито един готов за реализация европроект / Дарик-Шумен

Община Шумен няма нито един напълно подготвен проект по Оперативна програма „Региони в растеж". Това стана ясно по време на днешния брифинг на кметския екип. Въпреки многократно афиширинате от предходното ръководство напълно готови за старт на дейностите проекти, на стойност 26 млн. лв. се оказва, че нито един от тях не е на 100% готов, за да се пристъпи към реализацията му. Кметът Любомир Христов обясни, че голяма част от 24-те проекта са били върнати със забележки от Министерство на регионалното развитие. „Нямаме готов нито един проект, има проекти само със заглавия и по една скица. С голяма част от проектите главния архитект не е запознат и не знае за тях", допълни градоначалникът.

Зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров поясни, че от нито един от подготвените обекти няма строително разрешение. „Просто още не са готови за процедура по възлагане на обществени поръчки. В момента администрацията коригира забележките по проектите, след което предстои фирмата-изпълнител, което е участвала в подготвянето им също да ги преработи", допълни той. По думите му, вероятно голяма част от проектите ще бъдат доработени през следващата година.

Зам.-кметът каза още, че общината ще насочи усилията си към линейните обекти - тротоари, паркинги и др., за които най-лесно може да се издадат строителни разрешителни. Тодоров заяви, че се прави максималното, за да се навакса изоставането и допълни, че се надява реализацията по програмата да стартира в началото на 2016 г.

Един от най-проблемните проекти е „Оттука започва България", чието изпълнение закъснява. Това може да доведе до санкции за местната администрация. На пресконференцията присъства и бившия зам.-кмет по стопанските въпроси Митко Киров, който е ръководител на проекта, който обаче не даде ясен отговор, защо изпълнението на дейнсотите е станало до сериозен проблем.