Областният управител прие световноизвестния треньор Иван Абаджиев
Областният управител прие световноизвестния треньор Иван Абаджиев / снимка: Областна администрация-Шумен

Областният управител Венцислав Венков се срещна днес с легендарния треньор на националния отбор по вдигане на тежести Иван Абаджиев. На срещата присъстваха заместник-областният управител Левент Зекериев и кметският наместник на село Белокопитово Асен Стойчев, където от години Абаджиев живее през лятото.

Състоянието на българските щанги в момента и големите успехи на състезателите на Иван Абаджиев бяха сред дискутираните теми на срещата. Много и интересни случки от славната си кариера разказа световноизвестният треньор. Той изрази убеждението си, че високите спортни резултати на националния отбор по вдигане на тежести са резултат от въведените от него двуразови тренировки и огромния труд, който са полагали спортистите. По думите му методиката, по която той работи, е успешна и валидна не само за спорта вдигане на тежести, но и за всички видове спорт, тъй като нейната основна функция е да повишава работоспособността.

Иван Абаджиев разказа още, че през последните години активно участва в семинари в чужбина, където споделя знанията и уменията си в този спорт. Преди няколко месеца 82-годишният специалист се е завърнал от Канада, а в близко бъдеще му предстои участие в семинар във Финландия.
От своя страна областният управител Венцислав Венков изрази голямото си уважение към постиженията на Иван Абаджиев и му подари издание на „Енциклопедия на Шуменска област".

За значителния си принос за развитието на спорта и физическата култура в страната през месец февруари тази година Иван Абаджиев беше удостоен с орден „Стара планина"- първа степен. Той е обявен за треньор на България на XX век. Неговите възпитаници са спечелили общо 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски титли и са подобрили над 450 световни рекорда.