Областният управител Димитър Александров посети община Хитрино
Областният управител Димитър Александров посети община Хитрино / netinfo

Местната власт да бъде активна с предложения при определяне на приоритетите през следващия програмен период 2014-2020 година призова областният управител Димитър Александров при посещението си в община Хитрино. В рамките на изнесената си приемна в общината той разговаря с кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, председателя на общинския съвет Мустафа Ахмед и кметове на селата от общината. „Важно е да бъдат посочени приоритетите, по които ще се работи през следващите години и да бъдат заложени промени в условията и критериите за отпускане на пари по европейските програми, което би позволило да се избегнат някои неточности, които има на този етап, каза Димитър Александров.

Според кмета на Хитрино Нуридин Исмаил общините трябва да получат повече възможности за кандидатстване за финансиране с европейски средства, като по този начин могат да бъдат решени важни проблеми за регионите, каквито са пътната и водната инфраструктура.


На срещата присъства и управителят на ВиК-Шумен Мариан Ганчев, който съобщи, че дружеството ще инвестира значителни средства за подобряване състоянието на водопроводната мрежа в този район. Работи се и по подобряване на системата, по която ще се възстановяват разбитите улици след отстраняване на аварии.

Геновева Ганчева, ръководител на Областната служба за съвети в земеделието, представи пред кметовете възможностите за подпомагане на земеделски производители по мярка 141, „Подпомагане на полупазани стопансва в процес на преструктуриране" по Програмата за развитие на селските райони. За европейски средства могат да кандидатстват физически лица, които отговарят на средните условия: да са до 60 годишна възраст, да са регистрирани като земеделски производители, да отглеждат най-малко два вида земеделски култури или поне един вид земеделска култура и един вид животни; да извършват земеделска дейност в стопанство с икономически размер между 1,00 и 4,00 икономически единици включително, да обработват земи с размер не по-малко от 10 декара или 5 декара за трайни насаждения или лозя, да са собственици или наематели /арендатори на земята, като договорът за аренда или наем трябва да е с минимален срок от 6 години. Финансовата помощ по тази мярка е в размер на 7500 евро, които се изпращат по 1500 евро годишно за 5 годишен период.

При посещението си в Хитрино областният управител Димитър Александров присъства на официална церемония, с която беше открита паметна плоча на загиналите 9 души от общината във Втората световна война. Паметникът е изграден по идея на инициативен комитет с председател Васил Кръстев с подкрепата на общината.

Областният управител Димитър Александров посети община Хитрино
netinfo