Нови 25 социални услуги планират в Търговище
Нови 25 социални услуги планират в Търговище / Борислав Курдов

Увеличава се относителния дял на жителите на община Търговище, които са на над 65-годишна възраст. В същото време намалява броя на децата и на хората в трудоспособна възраст. Тези данни бяха изнесени днес по време на пресконференция, на която зам.-кметовете на Търговище Емине Якубова и Диян Дечев представиха планираните социални услуги до 2020 година.
Предвижданите дейности са част от Общинската стратегия за развитие на социалните услуги, която ще бъде внесена за разглеждане и приемане на сесия на Общинския съвет.
Стратегията стъпва на анализ на ситуацията и оценка на потребностите от социални услуги в общината, обясни Якубова. Към края на 2014г. населението в общината е било 55 596 човека. От тях до 18-годишна възраст са били 10 661, а над 63-годишна - 13 430. Тенденцията за застаряване е по-силно изразена в селските райони. През 2014г. в общината са родени 549 деца. През миналата година месечни добавки за социална интеграция са получавали 3 313 лица, от които 226 деца с увреждания", каза още зам.-кметът Якубова и посочи различните рискови групи от населението.
В община Търговище се планират 25 нови дейности, с които броят на предлаганите социалните услуги в региона достига близо 40, съобщи зам. Кметът Диян Дечев. В най-близко време предстои стартирането на проект за Комплекс за здравно-социални услуги в общността и увеличаване капацитета на съществуващия Център за обществена подкрепа. „Има остра нужда от Кризисен център за жертви на насилие, както и от Център за временно настаняване на хора, останали без подслон", каза Дечев. Сред другите планирани услуги са: Наблюдавани жилища за лица с психични разстройства; Защитено жилище за лица с умствена изостаналост; Дневен център за възрастни хора с деменция; Социално предприятие за рискови групи; Трудов център за младежи с увреждания и други.
По време на срещата с представители на медии беше изнесена информация и по проект „Нови хоризонти", където заявления за социални асистенти и домашни помощници са подали над 380 човека с увреждания или възрастни, които не могат да се обслужват сами. Възможностите на проекта са да осигури такива асистенти на около 100 души. „Нуждаещите са много повече и общинското ръководство ще търси възможности за създаване на допълнителни услуги, които да финансира от свои приходи. Това може да стане след осигуряване на съответните средства, които трябва да бъдат пренасочени от други дейности. В тази връзка се прави преценка на бюджета и евентуалните възможности за подкрепа на хора с увреждания или възрастни самотни, които са поставени в ежедневен риск", обясни Емине Якубова.