Научна конференция на музея в Попово
Научна конференция на музея в Попово / Исторически музей - Попово

На 29-30 май в Попово ще се проведе Осмата национална научна конференция на тема „Поломието - находки, събития и личности", която се организира от Исторически музей в града. Научният форум ще бъде открит в 9.00 часа на 29 май в централната сграда на музея, каза директорът на културната институция Пламен събев. Научен ръководител на конферензията е проф. д-р Милко Палангурски.
На конференцията ще бъдат представени 37 доклада, обединени от темата за Поломието. Целта на организаторите е да привлекат вниманието на изследователите към проучване миналото на селищата, разположени по долините на Черни, Бели и Русенски Лом в археологически, исторически, икономически, етнографски и туристически аспект.
Организаторите са привлекли широк кръг от участници, представители на научни и духовни институти, университети, архиви, музеи, библиотеки, краеведи. Сред тях са изявени учени в своята област като проф. Милко Палангурски, проф. Валерия Фол, доц Стефан Йорданов, доц. Ангел Гоев, доц. Павел Павлов и др.
Вечерта на 29 май ще бъде представена и новата книга на Румяна Пенчева от Националния литературен музей „Българинът по света в началото на ХХ век.Пътеписи".
За участниците е организирано посещение на туристическата атракция „Ковачевско кале" и скалния манастир при с.Крепча, където е открит най-стария датиран надпис на кирилица от 921 г.