Над 1100 молби за помощи на първолаци са подадени в Шуменско
Над 1100 молби за помощи на първолаци са подадени в Шуменско / netinfo

1167 молби-декларации за социални помощи за първокласниците са подадени до 20 септември в Шуменско. Най-много молби са постъпили в Шумен - 439 за 440 деца, а най-малко в Хитрино - 37 молби за 37 деца, съобщават от Дирекция „Социално подпомагане"-Шумен.

Молби за отпускане на еднократната целева помощ за първокласниците се приемат до края на месец септември. Целият набор от документи се подава в Дирекциите „Социално подпомагане" по постоянен адрес на родителите, като се попълва молба-декларация по образец. Към нея се прилагат удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последната календарна година, удостоверение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното школо, удостоверение за раждане на детето и лична карта.

Еднократната целева помощ за ученици се предоставя в пари или под формата на социални инвестиции през месеца, следващ месеца, през който е подадена молба-декларацията. Размерът й е 150 лв. С нея се покриват част от разходите в началото на учебната година на семейства, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище за първи път, когато средномесечният доход на член от семейството е по-нисък или равен на 350 лв.

За предходната 2010/2011 учебна година в областта са подпомогнати общо 1366 първокласници.