Национална среща на приемните семейства в Търговище
Национална среща на приемните семейства в Търговище / Борислав Курдов

Търговище е домакин на национална среща по проблемите на осиновяването на деца, настанени в приемни семейства. „Тези проблеми и въпроси трябва да бъдат изговорени, да се поставят децата в центъра на вниманието, за да се защитят и изяснят техните потребности и права", каза Александър Миланов, член на Управителния съвет на Националната асоциация за приемна грижа, по време на двудневна среща със специалисти и приемни родители от цялата страна.
Според Миланов, повод за злоупотреби бил фактът, че законът позволява на приемните родители година след като са отглеждали дете в семейството си, да кандидатстват за осиновяването му. Желаещи да осиновят деца стават приемни родители с обещанието от страна на социалните служби, че ще го осиновят по-лесно. Асоциацията има сигнали за седем подобни случая от цялата страна, допълни Миланов.
Недостатъчната подготовка на детето от страна на приемните родители; нежелание на осиновителите да общуват с приемното семейство; недостиг на ресурс, както и малко време за адаптация на детето - са сред другите обобщени на срещата проблеми.
„Липсват ясна комуникация, координация и отношение между всички страни, ангажирани в процеса на осиновяване на деца, настанени в приемни семейства", заяви Миланов. Според него, проблемите при осиновяването не са заради законови неуредици, а са плод на комплексни причини: липса на контакт между социални работници и приемни родители; нежелание те да си говорят - заради претрупаност с работа или по други причини. „Разписаният Стандарт №14 е документ с ясни и точни правила за осиновяване на деца от приемни семейства, но той не се спазва от всички, ангажирани в процеса", каза Светлозар Георгиев, член на УС на Асоциацията.
Търговище е една от областите с добре развита услуга „приемна грижа". В региона в има 122 утвърдени професионални приемни семейства, в които се отглеждат 88 деца.