Православен фестивал в Попово
Православен фестивал в Попово / Петър Кирилов, личен архив
Църковни песнопения ще огласят храмовете в Бялото градче и в китното село Медовина
Православен фестивал в Попово
101437
Православен фестивал в Попово
  • Православен фестивал в Попово
Повече от 300 изпълнители се събират в Поповско за участие във Втория национален православен фестивал "Св. Св. Кирил и Методий". Те са клиросни певци, свещеници, солисти и хористи от 16 състава от страната и съседна Румъния. Всички те ще пеят в два църковни храма – в Попово и в Медовина.
Песенният форум ще се състои на 4 май под патронажа на Русенската света митрополия и ще се проведе с благословението на Светия синод на Българската православна църква, съобщи директорът на фестивала Петър Кирилов. "Радваме се, че имаме нови участници, сред които и детски състави. Защото идеята ни тази година бе да се включат деца и младежи. Целим православието да навлиза и сред подрастващите", каза Кирилов.
Фестивалната програма ще започне с водосвет и ще премине на две сцени - в Попово и в село Медовина. Храм "Св. Архангел Михаил" в селото ще е домакин на конкурсната програма, където ще звучат църковно-славянски песнопения. А компетентно жури ще оценява техните изпълнения, като са предвидени и награди за участниците.
По време на фестивала, ще бъде сформиран сборен хор с по шестима изпълнители от всеки състав. Те ще бъдат ръководени и дирижирани от Милен Иванов. А разученото песнопение ще се превърне в химн на фестивала, който ще бъде изпят по време на гала концерта и награждаването в храм "Св. Успение Богородично" в Попово.

Православен фестивал в Попово
Петър Кирилов, личен архив

Участниците във форума ще отдадат почит на проф. Лилия Гюлева с поднасяне на венци и цветя пред родната й къща в Попово. Като част от това съпътстващо фестивала събитие нейни възпитаници ще споделят спомени и впечатления за една от най-ярките представителки на българската хорово-диригентска школа.
Новото във фестивалната програма е творческата среща между диригенти, жури и организатори. Тя ще се проведе в залата за тържествени заседания в сградата на Общината, като целта е тук да се чуе мнението на участващите специалисти за форума, както и да се споделят очаквания за следващи години, допълни Петър Кирилов.