Местят Дом „Калинка в Шумен, закриват го до 2014 г.
Местят Дом „Калинка в Шумен, закриват го до 2014 г. / Dariknews

Общината има намерение да пребазира Дома за деца с увреждания „Калинка" от с. Васил Друмев в Шумен, а до 2014 г. социалното заведение трябва да бъде закрито. Това стана ясно по време на днешното публично обсъждане на бюджет 2010 г. в частта здравеопазване и социални дейности.

„Ако имаме възможност, още тази година ще преместим дома", съобщи Симона Паносян, директор на Дирекция „Социална политика и здравеопазване". На въпрос има ли вече яснота в коя сграда в града ще бъде преместено социалното заведение Паносян заяви, че има две възможности, но отказа да съобщи за кои сгради става въпрос. Тя добави още, че от общината ще изпратят до Агенцията за социално подпомагане молба за спиране на приема на деца в Дом "Калинка".

"Всяка година за дофинансиране на Дома от бюджета се отделят повече от 100 000 лв.", заяви зам.-кметът Александър Генчев.

Към момента там има настанени 50 деца, а чакащите са седем, каза директорът на социалното заведение Милена Събева. Тя уточни, че от шест години в дома няма свободни места.