Лютфи Местан: Готови сме да постигнем съгласие за 4-5 национални приоритета
Лютфи Местан: Готови сме да постигнем съгласие за 4-5 национални приоритета / netinfo
Лютфи Местан: Готови сме да постигнем съгласие за 4-5 национални приоритета
62361
Лютфи Местан: Готови сме да постигнем съгласие за 4-5 национални приоритета
  • Лютфи Местан: Готови сме да постигнем съгласие за 4-5 национални приоритета

 

"Ние нямаме за самоцел участието в следващото управление, искаме да имаме отношение към управлението на страната, само ако то е със засилено ексрертно-политическо начало", това заяви в Шумен председателят на ДПС Лютфи Местан. Той добави, че България има нужда от правителство на ясните национални приоритети и трябва да има широко политическо съгласие за тях. В тази връзка, Местан заяви, че Движението за права и свободи може да отправи "интересна политическа оферта" към партиите разположени в демократичния спектър, след сформирането на служебен кабинет. Изрази съмнение обаче, че те ще я приемат.

"Ние от ДПС сме готови, след като се сформира служебния кабинет, основните политически сили в страната, които имат амбицията да бъдат парламентарно представени, говоря партиите, разположени в демократичния спектър, да постигнем съгласие за 4-5 национални приоритета на България. По думите му, от там нататък ДПС може да бъде първата политическа сила, която да заяви, че без значение кое правителство в какъв формат ще реализира тези приоритети, за осъществяването им,
няма да бъдат опозиция, дори ако ДПС няма отношение към сформирането на това правителство. Той отправи предизвикателството към останалите политически сили да поемат такъв ангажимент, но изрази съмнение, че те ще приемат.

"Не съм сигурен, дали те биха поели такъв политически ангажимент, защото това означава да преодолееш партиен егоизъм, да имаш доста по-различна политическа култура и ниво на зрялост", заяви Местан.

На въпрос, кои политически партии изключват от демократичния спектър Местан каза, че ДПС има много ясен критерии. "Политически сили, които имат в своите послания или платформа идеи, които биха дискредитирали статута на България като член на НАТО и ЕС например", обясни председателят на ДПС и посочи като пример Атака.

Относно почетния председател на партията Местан заяви, че Ахмед Доган се чувства "в добро състояние на духа". На въпрос дали той ще участва в изборите Лютфи Местан заяви :" Ние бихме искали да го видим, като водач на две листи, но решението е негово".

В Шумен Лютви Местан се срещна с партийния актив на движението.