Лятна антиспин кампания проведоха в Търговищко
Лятна антиспин кампания проведоха в Търговищко / netinfo
Екипът на отдел “Опазване на общественото здраве” към РИОКОЗ проведе лятна АнтиСПИН кампания. Тя се осъществи съвместно с доброволци от създадените тази година Градски ученически съвет по сексуално и репродуктивно здраве гр. Търговище и от клуб “Аз и ти” в гр. Попово.

В Търговище бяха разпространени 170 дипляни „Болести предавани по полов път – да се предпазим, а не да се лекуваме”, 800 флаери “Живей разумно” и 2736 презервативи. Обхванати бяха местата, които често се посещават от младите хора през ваканцията – дискотеки, кафета, аква-парка и басейна в комплекс “Рай”.

Доброволците от клуб “Аз и ти” в гр. Попово, съвместно с Община Попово, поставиха в дискотеки и кафе-аперативи в града плакати “Превенция на ХИВ/СПИН”, раздадоха дипляни „Болести предавани по полов път – да се предпазим, а не да се лекуваме”, флаери “Живей разумно” и 720 презервативи.

Броят на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването ХИВ-серопозитивни лица към 15 юли 2008 г. е 878, от които 63 са открити от началото на тази година. Данните показват, че за същият период на миналата година са били регистрирани 48 лица. Запазват се тревожните тенденции да се откриват ХИВ-позитивни лица сред младите хора (30% от новооткритите са млади лица от 18 до 25 години) и лицата употребяващи интравенозни наркотици (50% от новооткритите т.г.).