Крадец с богато криминално досие е арестуван в Търговище
Крадец с богато криминално досие е арестуван в Търговище / Борислав Курдов

27-годишен мъж с инициали С.К. е задържан в ареста в Търговище. За него служителите на реда са установили, че в началото на месеца е задигнал лек автомобил, телевизор, лаптопи и пари при различни кражби.
Днес зам.-директорът на областната дирекция на МВР в Търговище Емил Иванов, началникът на сектор „Криминална полиция" Светлин Петев и ръководителят на районната прокуратура в града Любен Владимиров дадоха пресконференция, на която представиха богатото криминално досие на задържания.
В началото на март 27-годишният мъж откраднал портативен телевизор от лек автомобил и 75 лева в брой. След което задингнал колело,с което стигнал до близкото до Търговище село Васил Левски. От там задигнал лек автомобил „БМВ", с който отишъл в село Руец. Там разбил сградата на кметството и от метална каса задигнал 400 лева.
След два дни стигнал и до село Трескавец в община Антоново. От местното училище задигнал два преносими компютъра, които в последствие били намерени у него.
В случая се касае за рецидивист, който от 15 години се занимава с такава дейност. Явно силите и методите за противодействие срещу такива лица не са достатъчно ефективни" - каза комисар Иванов. Той обясни, че присъдите му досега са пробации, порицание и ефективни (затвор), които не са с голяма продължителност. Причина за това е, че кражбите не са били с голяма стойност. Освен това, когато се захванал с престъпленията е едва на 12 г. „Първата му регистрация е от 1999 г." - уточни заместник-директорът.
Районният прокурор обясни, че към момента С.К. е задържан за 72 часа като се очаква мярката му за неотклонение да бъде удължена. Ще му бъде повдигнато обвинение за опасен рецидив, което според Наказателния кодекс означава, че може да лежи в затвора между 3 и 15 години.
Прокурор Владимиров каза още, че Наказателният кодекс е приет през 1968 г. и от тогава е променян десетки пъти. Като цяло, обаче не отговарял на реалностите в съвремието и заради това се стига до такива случаи. Той допълни, че се правят законодателни опити, с една или друга промяна, да се обхванат отделни проблеми, но това не се увенчавало с особен успех.