Кметът на Шумен подкрепя гражданския протест в защита на онкоцентъра
Кметът на Шумен подкрепя гражданския протест в защита на онкоцентъра / netinfo

Кметът на Община Шумен Красимир Костов изразява безрезервната си подкрепа за запазване самостоятелността на Комплексния онкологичен център в града и се обявява срещу проекта на Министерство здравеопазванто за изменение на Закона за лечебните заведения, в частта сливане - ликвидация на онкологичните центрове като самостоятелни лечебни заведения.

Позицията на Общината бе потвърдена и на последното заседание на Общинския съвет. Мотивите против сливането на Комплексния онкологичен център в структурата на местната многопрофилна болница са свързани с факта, че КОЦ е 100 процента общинско дружество. През годините Община Шумен е вложила изключително много средства за реконструкцията на основната сграда и нейното модерно оборудване, за което община Шумен заплати близо 4 млн. лв. За изграждането на новата сграда на Лъчетерапията към КОЦ общината вложи нови 2,4 млн. лв. от общински заем и приключи спечеления от нея проект за изграждането на високотехнологичен лъчетерапевтичен център на обща стойност 6,5 млн. лв. Чрез тези общински вложения шуменският КОЦ се превърна в модерно онкологично здравно заведение, отговарящо на европейските стандарти и обслужващо не само пациенти от Североизточна България, но и от цялата страна.

Кметът Красимир Костов и неговия екип, както и съставът на Общинския съвет ще предприемат всички законови мерки за запазването на Онкологичния център като самастоятелно общинско лечебно заведение.