Кметове и директори на болници готвят становище за здравната реформа
Кметове и директори на болници готвят становище за здравната реформа / Община Шумен

Експертен екип от директори на здравни заведения и представители на общините от областта ще подготви становище във връзка с изготвянето на Областна здравна карта, което ще бъде изпратено до министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова, до председателя на здравната комисия в Народното събрание и до областния управител Димитър Александров. Това решиха на работно съвещание днес кметове на общини и управители на здравни заведения от областта, съобщават от пресцентъра на община Шумен.

Проекто-документът ще бъде обсъден на нова работна  среща, която ще се състои на 16 август от 14:00 в зала 363 на община Шумен. В него ще се посочат претенциите на болничните заведения и аргументите относно тяхното преструктуриране.

По време на заседанието директори на лечебни  заведения изразиха становище, че предлаганата реформа на лечебните заведения няма да доведе до подобряване на здравното обслужване. Промените ще доведат до ограничаване достъпа на гражданите до болнична, спешна и неотложна медицинска помощ и ще се отразят на качеството на медицинското обслужване, заяви д-р Атанас Атанасов, директор на новопазарската болница. Според него от предлаганите промени не става ясно как ще бъдат обезпечени дейностите и кой ще поеме функциите на закритите отделения, кой и как ще приеме активите им и скъпоструващата апаратура. Кметове и ръководители на здравни заведения бяха категорични, че затварянето на част от отделенията на новопазарската и великопреславската  болници ще натовари МБАЛ - Шумен, която също има ограничен капацитет. Нарушават се конституционните права на гражданите за достъп до здравна помощ, категорични бяха лекарите.

По време на срещата представители на община Велики Преслав коментираха необходимостта от промяна на критериите, както и факта, че медицинските стандарти са много завишени. Според кмета на старопрестолния град Димо Бодуров с намаленото държавно финансиране на болниците се извиват ръцете на общините, които трябва да осигурят нормални здравни грижи за населението. Ние обаче освен за здравеопазването, трябва да се грижим за още много сфери на територията на общината, каза Бодуров.

Според Красимир Костов с така предлаганата здравна  реформа се нарушават грубо философията и принципите на Европейската общност, поради което предложи становището да се изпрати и до Комитета на регионите в ЕС и до НСОРБ.

Към чисто практическите организационни проблеми докторите добавиха и проблема с недофинансирането. За месец август то е с 35 % по-малко в сравнение с м.г., каза д-р Милчо Мавродинов, директор на болницата във Велики Преслав. Според него с този лимит ще е възможно да се обслужват само спешните случаи, което нарушава правата на останалите пациенти, нуждаещи се от здравна помощ.

Кметовете изразиха тревогата си, че освободените доктори  и медицински персонал вероятно ще се преквалифицират, с което ще оголят още повече здравната система. Очертана бе и липсата на квалифицирани специалисти по здравни грижи - медицински сестри, лаборанти, акушерки, поради което участниците в срещата подкрепиха идеята на Красимир Костов за възстановяване на медицинския колеж в Шумен.