Карстен Расмусен и екипът му проверяват проекти на община Шумен
Карстен Расмусен и екипът му проверяват проекти на община Шумен / netinfo

Представители на Европейската комисия започнаха проверка на няколко проекта на община Шумен. Групата от ЕК се води от Карстен Расмусен - заместник-директор на отдела за България в Главна дирекция „Регионална политика". Представители на икономическото е регионалното министерства също са в Шумен.

Обект на проверка ще бъдат проектите на местната администрация за обновяването на  централната градска част, проекта в областта на културата - „Шумен живият град", този за критичната инфраструктура, касаещ проблемни речни корита в населените места и този за интегрирана градска среда. Общата стойност на тези проекти е около 7 000 000 лв. Вероятно представителите на еврокомисията ще проверят и проекта по програма ИСПА, който обаче не е на община Шумен, а на Министерството на околната среда и водите. Докладът с резултатите от проверката се очаква да излезе най-рано след седмица.

След Шумен, подобна проверка ще бъде извършена в Търговище, Разград и Русе, а работата им е част от годишната одитна мисия на Европейската комисия по усвояването на европейски средства.

Карстен Расмусен и екипът му проверяват проекти на община Шумен
netinfo

По-рано днес проверяващите бяха посрещнати пред общинска администрация от кмета на града Красимир Костов и екипа му. Впечатление на Расмусен направиха недостроените сгради в центъра на Шумен, а градоначалникът обясни, че това е един от големите проблеми на Шумен и разказа за пропадналите заради кризата проекти за завършването на тези сгради. Датчанинът похвали общината и за безплатния и достъпен безжичен интернет в града.

Расмусен прояви интерес към недосотрените сгради в центъра. За естеството на проверките той заяви, че амбицията му е да види дали шуменските проекти действително работят, дали са полезни и дали са добре проектирани. По думите му, впечатлението му по отношение на усвояването на евросредствата в България са разностранни, в зависимост от конкретната община.

„Нужно ни е още по-голямо ускоряване на степента на усвояване. В момента сме на 15% усвояване, което не е достатъчно, като ниво, но ние сме оптимисти, че с всички подписани контракти може да достигнем по-добро ниво в края на годината", подчерта Расмусен. Той допълни, че с днешна визита цели да установи дали европейските правила за работа по проектите са адекватни. „Европа дава парите на местно ниво, но без местната инициатива нищо няма да бъде изпълнено", каза още Расмусен.