Капмания за орална профилактика на деца стартира и в Шуменско
Капмания за орална профилактика на деца стартира и в Шуменско / снимка: Дарик-Шумен
Капмания за орална профилактика на деца стартира и в Шуменско
46324
Капмания за орална профилактика на деца стартира и в Шуменско
  • Капмания за орална профилактика на деца стартира и в Шуменско

Национална програма за орална профилактика стартира в цялата страна, тя обхваща деца на възраст между 6 и 9 години. Целта на кампанията е да бъдат силанизирани шестите постоянни зъба на подрастващите. „Тази процедура представлява попълване на фисурите на ямките на постоянните шести зъби със специален материал", обясни стоматологът д-р Минка Чалъкова, участник в програмата и отговарящ за община Върбица и райони в Шумен.

По думите й, силанизирането се извършва именно на деца на възраст между 6 и 9 години, защото в този период новоизникналите постоянни зъби са недостатъчно минерализирани и с процедурата се избягва появяването на кариес. „Манипулацията е абсолютно безвредна за децата и е много полезна", допълни д-р Чалъкова. Тя обясни, че е важно силанизирането да се извърши в тази възраст, защото след три години организма или се справя с минерализацията на зъбите или се образува кариес.

Д-р Чалъкова каза още, че процедурата може да се извърши с еднократно посещение на стоматологичния кабинет, но ако детето е притеснително е възможно силанизирането да стане на няколко пъти.

Очакваните резултати след приключването програмата са 70% от децата на 12 годни да придобият знания за орална хигиена и предпазване на оралното здраве, 50% от 6-годишните да нямат кариес на първите постоянните зъби и 70% от 18-годишните да имат здрави венци.

Кампанията се осъществява чрез здравното министерство, което е осигурило 1 300 000 лв. до края на ноември, но се очаква срокът да бъде удължен. Ангажираните зъболекари са около 180, но се очаква броят им да бъде увеличен, защото се предвижда кампанията да обхване около 20 000 деца в страната. За популяризирането на програмата се разчита и на училищата, които да информират децата и родителите им за ползата от силанизирането.

„Кампанията е уникално събитие за нашата страна, чакано от 20 години и очакване много добри резултати", подчерта д-р Росица Енчева, председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз - Шумен.

Какво каза още д-р Чалъкова чуйте в прикачения звуков файл.