храни
храни / Thinkstock/Getty Images
Разлика в съдържанието и цените на продаваните у нас стоки и тези на Запад са установили от Българската агенция за безопасност на храните. Агенцията започнала проверка на 31 хранителни продукта от 5 групи, като били установени разликите в описанията в етикетите.

Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

Скандал около храните предизвика словашко изследване , което показа по-лошо качество в продуктите на една и съща марка. Последва и бурна реакция в Брюксел, а страните в Източна Европа се обявиха твърдо против двойния стандарт в хранителните продукти. Оказва се, че хората не гледат само цената, а се интересуват и от качеството на продуктите.

Освен качеството се гледа и цената
dariknews.bg

Димитричка Николова казва, че пазарува от различни места, най-вече от пазара. Когато ходим в големите магазини, гледаме по етикетите да няма повече от 2 Е-та, защото диетолози казват, че е опасно, споделя жената.

Първи резултати: Ядем ли второ качество храни в България?

За да се спази тази препоръка обаче трябва внимателно да се прочита етикета. Това се оказва проблем, коментира Николинка Матеева. Пенсионерите не можем да ги четем дребничките работи, казва жената и допълва, че производителите слагат печатите, особено на киселите млека така, че да не може да се види до кога е срокът за годност.

Освен качеството се гледа и цената
dariknews.bg

За месо обикновено те ползват по-малки специализирани магазини. Много рядко купувам от големите вериги, обикновено когато има на промоция, казва Димитричка и допълва: "Чули, че не е наше месо, а е от Западна Европа – застояло и затова". Според нея така дори се оказва по-евтино и дава пример с котлети, който купува за по 10 лева, докато в супермаркетите вървят по 12-13 лева. Там ги дават на по-малки разфасовки и само изглежда евтино, споделя жената.

Опаковката същата, а съдържанието - не

Николинка Матеева пък очаква търговците на зарзават с лична продукция. От тях купувам, защото вкусът на селските домати не е като на ония - пластмасовите, казва тя.

Освен качеството се гледа и цената
dariknews.bg

Хората, които имат по-натоварен ден обаче, пазаруват най-често от близкия магазин. Емилия Николова е от тях. Тя казва, че не може да се разхожда между магазините и затова отива до един супермаркет. Там сама мога да избирам продуктите, защото веднъж на пазара ми бяха сложили повече дръжки отколкото череши, споделя жената. Емилия Николова посочи, че освен качеството, избира и според цената, тъй като тя е също важна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.