Извозиха 46 тона отпадъци от шуменските квартали „Тракия” и „Добруджа”
Извозиха 46 тона отпадъци от шуменските квартали „Тракия” и „Добруджа” / netinfo

Организираното пролетното почистване на Шумен започна по изготвения план-график с премахване на нерегламентирани сметища в кварталите „Тракия" и „Добруджа". До момента са извозени 31 тона битови и 15 тона строителни отпадъци. Направена е и оборка на 780 декара тревни площи. Това съобщи на брифинг по-рано днес директорът на дирекция „Инспекторат" Свилена Иванова.

През настоящата седмица работата ще продължи по график с кварталите „Пети полк" и „Еверест". Тази и другата седмица ще бъде почистен и районът около депото, включително пътят и частните ниви. В четвъртък по централната пешеходна зона ще бъдат раздавани брошури с информация за кампанията. Обявеният ден за общоградско почистване е 25 април (събота). „До този момент желание да се включат в него са заявили предимно живущи в сгради с етажна собственост", обясни Свилена Иванова.

По думите й в деня за общоградско почистване ще бъдат разкрити три пункта за раздаване на безплатни консумативи - ръкавици и чували - в квартал „Боян Българанов" до ОДЗ „Светулка" в близост до спирката на Обръщача, на улица „Тракия" пред магазин „CBA" и пред сградата на Община Шумен. Материалите ще се раздават от 8:30 до 10:30 часа.

Свилена Иванова напомни още, че е необходимо чувалите да бъдат оставяни до контейнерите или близо до пътя, за да се улесни прибирането им.

„Кандидатствали сме и за площадка за изхвърляне на опасни и едрогабаритни отпадъци в района на опитното поле по един българо-швейцарски проект", каза, от своя страна, зам.-кметът Иван Йонков.