Илхан Юсуф от Търговище донесе сребро от Европейското по карате
Илхан Юсуф от Търговище донесе сребро от Европейското по карате / netinfo
Илхан Юсуф от Търговище донесе сребро от Европейското по карате
72499
Илхан Юсуф от Търговище донесе сребро от Европейското по карате
  • Илхан Юсуф от Търговище донесе сребро от Европейското по карате

16-годишният Илхан Юсуф от Търговище завоюва първият голям успех от Европейско първенство по карате киокушин за града, в който този спорт се развива от 1988 година. Нашето момче стана втори в категория до 80 килограма на Европейското, което се проведе този уикенд във Варна. Последователно Илхан победи представители на Русия и Полша. На финала в последните секунди не му стигна въздух, за да победи и втори руснак, каза неговият треньор сенпай Мирослав Василев. Той, заедно със сенпай Петър Боянов, са подготвили Илхан за състезанието, не без помощта и на кондиционния треньор Добрин Добрев, който помагал на нашето момче във фитнес-залата.

„На европейското състезание категориите бяха до 80 и 80 плюс - разказа сенпай Василев. - Това наложи Илхан да смъкне близо 10 килограма в рамките на месец и половина. Въпреки това във фитнес залата, с различни упражнения освен, че свали килограмите, той успя да увеличи и своята сила с 20%".

На Европейското първенство във Варна е имало представители на 18 държави от стария континент и по решение на организаторите - на Израел. От първоначално регистрираните 470 в битка са влезли 450 участника. Българският отбор е бил от 41 състезатели, само един от които от Търговище.

Илхан тренира от две години този спорт в клуб „Ояма". През април тази година 16-годишният ученик на ПГИИ „Джон Атанасов" - Търговище се изкачи до третото място при младежи старша възраст, а в края на миналата година бе втори в първенството за купа „Варна".

Повече за състезанието и за успеха на момчето от Търговище чуйте в разговора ни със сенпай Мирослав Василев и Илхан Юсуф в приложения аудиофайл