„Еврофутбол” възражда градския фолклор в Шумен
„Еврофутбол” възражда градския фолклор в Шумен / netinfo
Българският букмейкър „Еврофутбол” и сдружение “Колегиум Арсмузика”, град Шумен, ще организират изложба на предмети от стария градски бит и концерт на стари градски песни. Това ще се случи на 31 май от 11:00 часа в Общинска художествена галерия “Елена Карамихалева”. Събитието е част от кампанията “Живо наследство” на “Еврофутбол” и се реализира с партньорството с автора на кампанията - Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

Всички желаещи могат да посетят свободно изложбата и концерта и да се запознаят отблизо с позабравените традиционни предмети от градския бит и музикалният фолклор. С участието си и придобиването на познания зрителите ще съумеят да поддържат живо музикалното фолклорно наследство на град Шумен.

Изпълнителите на концерта ще бъдат представители на Камерен хор и солисти на „Колегиум Арсмузика”. В изложбата ще бъдат представени архивни документи, нотни издания, фотоси, предмети на приложните изкуства от градския бит и култура (макраме, салфетки и т.н.).

Изложбата и концерта ще представят резултатите от проект за опазване на градския фолклор в Шумен, финансиран от „Еврофутбол”. Чрез тази подкрепа сдружение „Колегиум Арсмузика” предварително са издирили ноти в градските и личните архиви на изпълнители, свързани с музикалната история на Шумен. Събраните ноти се сканират и систематизират, като освен за целите на концерта те ще бъдат използвани и за издаването на сборник.

Предварително са изготвени и аранжименти на издирените музикални образци, характерни за шуменската музикална традиция в този жанр. Проведени са репетиции за подготовка на концертна програма в периода 1 април – 30 май.

Проектът за опазване на градския бит и музикален фолклор в град Шумен е един от 15-те, избрани с конкурс в кампанията „Живо наследство” - част от проект “Печелиш помагаш” на „Еврофутбол”. За втора поредна година компанията финансира проекти, които възстановяват и съхранявават фолклорното и културно богатство на България. Обединяват се и се възраждат традициите на нашите предци и историческото богатство на България, голяма част от които са уникални.