„Доброволчеството като социален ресурс - международна конференция в Антоново
„Доброволчеството като социален ресурс - международна конференция в Антоново / Борислав Курдов
„Доброволчеството като социален ресурс" - международна конференция в Антоново
56378
„Доброволчеството като социален ресурс" - международна конференция в Антоново
  • „Доброволчеството като социален ресурс" - международна конференция в Антоново

Младежи от четири държави обсъждат „Доброволчеството като социален ресурс" на европейска конференция в Антоново. Гостите от Словения, Италия и Малта посрещна кметът на общината Танер Али. Форумът, който започна вчера, ще продължи четири дни.

Конференцията се провежда по проект „Европейска мрежа на доброволци и младежи", по който общината е партньор на Сдружението на общините от Йонийските долини на планината Пелоритани в Италия , на общини и неправителствени структури от Словения и Малта.

По време на конференцията бяха представени основните социални проблеми на общините-участнички. „Високата безработица и социалното изключване на големи групи са възловите проблеми на Антоновския регион", каза Танер Али. Според него тези проблеми се изострят от разпокъсаността на 59-те населени места на територията на общината и ниската образованост на населението.

По време на престоя си в България гостите ще посетят Габрово, където ще се проведе работна среща за обсъждане на бъдещите партньорства. Ще се запозная с българския бит и традиции, разглеждайки архитектурно-етнографския комплекс „Етър" и националното изложение на художествените занаяти и изкуства в с. Орешак. В Ловеч те ще посетят защитено жилище за възрастни хора с физически увреждания и защитено жилище за младежи с интелектуални увреждания.

Форумът в Антоново е четвъртото по ред събитие на проекта, финансиран по програма „Европа за гражданите". Проектът ще приключи в края на годината с конференция в Италия за отчитане на резултатите.