Черпим холандско ноухау за справяне с взломните кражби в Шумен
Черпим холандско ноухау за справяне с взломните кражби в Шумен / netinfo
Черпим холандско ноухау за справяне с взломните кражби в Шумен
84047
Черпим холандско ноухау за справяне с взломните кражби в Шумен
  • Черпим холандско ноухау за справяне с взломните кражби в Шумен

Шуменската полиция се е включила в проект за сътрудничество между България и Нидерландия „Надзор, ръководен от информация", стана ясно по време на брифинг по рано-днес.

Основната цел на проекта е да се използва холандския опит за събиране и анализиране на информация, получена от полицейски служители за различни събития, свързани с опазване на обществения ред и противодействие на престъпността.

Очакванията са чрез получаване и анализиране на предварително събраната информация да се създаде механизъм за по-добро взаимодействие и координация на съвместни действия между заинтересованите институции и партньори- полиция, община, прокуратура, неправителствени организации, граждани за решаване на проблеми на местната сигурност.

По време на посещение на холандските експерти в България през месец ноември е било решено да се работи по конкретен местен проблем. ОД на МВР- Шумен е избрала този проблем да бъдат взломните домови кражби. В Сливен пък работят по пътния травматизъм в региона.

В проекта са включени блокове в шуменския квартал „Тракия", където според статистиката голяма част от домакинствата са пострадали от домови кражби. От направения анализ става ясно, че престъпните посегателства са предимно чрез счупване на патрон през делничните дни от седмицата, извършвани са до 19:00 часа, отнемат се предимно златни накити и техника, а по-малко пари. Кражбите са предимно от етажи над втория.

Директорът на ОД на МВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим изрази удовлетвореност от участието им в проекта. Той обясни, че шуменската полиция сама е избрала да работи по този наболял в Шумен, и по-конкретно в кв. „Тракия", проблем, като идеята им е с времето периметърът да бъде разширен.

По думите му основните фактори, които благоприятстват извършването на подобни престъпления, са високата растителност около блоковете, недостатъчно доброто улично осветление и липсата на заключващи механизми на входните врати.

Ето защо е било потърсено съдействието и на градоначалника Любомир Христов. След като се е запознал с проекта той е изразил готовност за партньорство с полицията. „Няма как да не съм съпричастен с проблемите на града. От моя страна имате пълна подкрепа. Видях, че в проекта е заложено облагородяване на междублоковите пространства в конкретния квартал. Това ще го направим поетапно не само там, но и в целия град. Като една от мерките, предложени от вас за справяне с проблема, е видеонаблюдението. Ще съдействаме за изграждане на видеонаблюдение на възлови точки в града, още повече, че това беше един от приоритетите в програмата ни за развитие на Шумен. Разполагаме със звено, което използваме за охрана на общински имоти и ако сметнете, че по-някакъв начин могат да бъдат полезни, ще откликнем", е обобщил кметът на общината.

Ялчън Расим допълни, че от полицията имат намерение да разлепят информационни стикери по вратите, приканващи гражданите първо сами да се погрижат за сигурността си. Ще им бъдат раздавани и разяснителни листовки, ще организират и срещи с домоуправителите на по-уязвимите жилищни блокове. Той каза още, че стремежът им ще бъде да наситят с полицейско присъствие тези райони в дните, когато кражбите са най-много.

Експертите от холандската полиция Нико ван Ойк и Роб ван де Шоор поощриха тясното взаимодействие на полицията и общината, изтъквайки важността на предприетите от администрацията действия. Те апелираха и към гражданите да взимат по-дейно участие в разкриването на престъпленията.

В периода 2011-2015 г. само в четири блока на бул. „Симеон Велики" в кв. „Тракия" са регистрирани 41 взломни кражби. Очаква се след края на проекта броят им да намалее значително.