БСП-Шумен: Бюджет 2010 е реалистичен
БСП-Шумен: Бюджет 2010 е реалистичен / Sofia Photo Agency

Бюджет 2010 на община Шумен има претенциите да бъде реалистичен и ориентиран към социалните проблеми на общината, въпреки намалението на държавната субсидия с около 2 млн. лв. в сравнение с миналата година. Това се казва в становище за Бюджета за тази година на БСП-Шумен и общинските съветници на партията.

Според социалистите основната цел на бюджета - да балансира между стимулирането на местната икономика и запазването на стабилността й в условията на стагнация е напълно адекватна на кризисната ситуация, в която се намира националната икономика. Очертават се и рискове за реализацията на бюджета. Някои от тях са: забавяне на събираемостта и  свързаното с това неизпълнение на приходната част на бюджета; затруднения при финасирането на бюджета и потенциална необходимост от капиталова подкрепа. Към изброените рискове се добавя и още един - опасността от неотпускане в предвидения обем средства държавни субсидии.

„Надяваме се, че заложеният резерв е напълно достатъчен за справяне с изброените рискове при евентуална тяхна поява. Това се подкрепя от заложените средства по неразплатени договори - в размер на около 900 000 лв. с предвиден график за разплащане първото тримесечие на 2010-та.". Подкрепяме  заложените в Бюджет 2010 цели на приходите с местен характер , насочени към запазване стабилността на икономиката в условията на криза, стимулиране на бизнеса и инвестиционната активност, се казва още в становището на червените.

Според БСП-Шумен изпълнението на общинския бюджет за миналата година е било успешно, въпреки кризата.