37 000 лв. са нужни за ремонт на шуменска църква
37 000 лв. са нужни за ремонт на шуменска църква / netinfo

Областният управител на Шумен Красимир Костов е подкрепил искането на община Шумен за отпускане на средства за извършване на авариен ремонт на църквата “Св. Вознесение” в Шумен. Парите са в размер на близо 37 000 лв., като за тях общината е  кандидатствала пред Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерски съвет. 

 

Със сумата ще бъде ремонтиран покривът на храма, който е пострадал при интензивните валежи, паднали Шуменско в началото на февруари 2007 г. Експерти от общината и Дирекция “Гражданска защита” са констатирали счупване и разместване на керемиди, повреждане на дървения скелет на покривната конструкция и овлажняване на зидовете от вътрешната страна на църквата. 

 

Докладната записка на община Шумен и положителното становище на Красимир Костов са внесени в Министерски съвет. Областният управител пое и ангажимента да лобира за отпускането на пари, с които да бъде извършен авариен ремонт на храма, тъй като той е най – старият в област Шумен /изграден е през 1829 г./.