330 ученика по-малко в класните стаи в Търговищко
330 ученика по-малко в класните стаи в Търговищко / Борислав Курдов

С 330 деца по-малко спрямо миналата започна новата учебна година в Търговищка област. В 56-те училища първия учебен ден празнуваха 12 259 деца, а през миналата те са били 12 588, съобщи началникът на РИО на МОН в Търговище Невяна Захариева. Добра новина е, че първокласниците, след последните записвания, са повече – 1078, или близо със сто повече, в сравнение с миналата година.

Според Захариева, една от главните причини за намалелия брой на учениците е миграцията на семейства от региона в чужбина.

Продължава и проблемът с основното училище в село Кардам, община Попово. Там на празника днес присъстваха 13 от 18-те записали се ученици. Останалите се чакали всеки момент да се върнат от чужбина, каза Захариева. Децата тук ще учат в две слети паралелки – от първи до четвърти и от пети до осми клас. Проблемът в това училище продължава втора година, след като местни активисти, подкрепяни от фондация „Амалипе”, оспориха заповедта на министъра на образованието за закриване на училището. Сега спорът е на втора инстанция в съдебната система.