170 подадени заявление за допускане до матура по БЕЛ през септември
170 подадени заявление за допускане до матура по БЕЛ през септември / netinfo
170 зрелостници от Шуменско са подали заявления за допускане до матура по Български език и литература за предстоящата септемврийска сесия, каза за Дарик Стоян Боянов, експерт в РИО - Шумен. 125 деца са подали заявления, за да бъдат допуснати до втора матура по География и Икономика, 4 за Математика, 1 за Физика и астрономия, 39 за Биология, 9 за Философски цикъл, 5 за Англ. език и също 5 за Химия и опазване на околната среда.

Срокът за подаване на заявления за допускане до втората сесия на матурите изтече на 8 август. Вероятно зрелостните изпити, които ще са в първите 10 дни на септември, ще се проведат в общо 5 училища. 3 от тях ще са в Шумен, 1 в Нови пазар и 1 във Велики Преслав. В началото на следващата седмица ще бъдат уточнени школата, в които зрелостниците ще се явят на матура.

Стоян Боянов допълни, че нито едно дете не е подало заявление за допускане до трета матура. В дните на зрелостните изпити учениците трябва да представят задължително документ за самоличност и служебната бележка за допускане до матурите, която им е издадено от училището, което са завършили, уточняват от РИО.

От ведомството допълниха, че през предстоящата 2008/09  г. учебна година предстои нулирането на 13 паралелки при деветите класове в шуменските училища. Причината е по-малкият брой кандидатсвали ученици, завършили основно образование. 10 от паралелките са професионални, а 3 са профилирани. По думите на Боянов, по план прием, одобрен от МОН, е било предвидено резлизрането на общо 64 паралелки.