Ваксинират срещу заразен нодуларен дерматит в две области
Ваксинират срещу заразен нодуларен дерматит в две области / снимка: БГНЕС, архив
Ваксинират срещу заразен нодуларен дерматит в две области
86402
Ваксинират срещу заразен нодуларен дерматит в две области
  • Ваксинират срещу заразен нодуларен дерматит в две области

Първите от 150 хиляди дози от ваксината срещу Заразен нодуларен дерматит ще бъдат тази сряда в България, каза в Русе министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Ваксинирането на животните ще обхване засегнатите зони в Хасковско и Старозагорско.

Петнайсет са към момента огнищата на болестта Заразен нодуларен дерматит у нас, каза днес министър Танева. "Само едно от тези огнища на практика ще е първично. Става въпрос за община Хаджидимово, тази вевер ще излезе резултатът. Става въпрос за пограничните райони край Гърция. Както обявихме още в началото, там над година има зараза на нодуларен дерматит, като последните огнища стигнаха на 4 км южно от Кулата", коментира тя.

По думите на министъра на земеделието ваксинацията засега ще обхване само районите, където има регистрирани огнища – областите Хасково и Стара Загора. "Имаме разрешение от ЕК, след като поискахме, да се поставят ваксини в област Хасково и област Стара Загора. Очакваме първата пратка с ваксини от ЕК в сряда, след което има направена организация с частно практикуващите и държавни ветеринарни лекари ваксинацията да бъде проведена в рамките на една седмица".

В Русе министър Танева коментира още, че вече са преведени първите 200 хил. лв. за обезщетение на стопаните на унищожените животни.