В Русе донори няма, анестезиолозите намалели наполовина
В Русе донори няма, анестезиолозите намалели наполовина / netinfo

В последните две години нямаме тъканни и органи-донори. Последно през 2010 г. имахме трима пациенти в състояние на мозъчна смърт, а през 2009 г. – двама, чийто близки дариха органите им за трансплантации. Това заяви д-р Теодора Недева,   координатор по тъканно донорство към МБАЛ Русе.

По думите й, през изминаващата година само 16 пациентки – родилки са пожелали да дарят и си съхранят стволови клетки от пъпна връв и от плацента, за лечение на заболявания на техни деца или близки след време. Те се замразяват и съхраняват в тъканни банки, с които пациентките сключват личен договор. Постигат се  много успешни  резултати от трансплантацията на тези клетки, като изключително добри се цитират при хематологично заболяване, например", каза д-р Недева.

Д-р Теодора Недева е един от четиримата специалисти в България, които имат сертификат за експерт към европейската комисия на TAIEX по органно донорство, придобит през 2011 г. В Гранада. През тази година е участвала в обучителни срещи в Рим и в Любляна. По повод недостига на анестезиолози, който се наблюдава в България, д-р Недева сподели, че преди няколко години в отделението на МБАЛ-Русе са работили 30 анестезиолози, а сега са само 15.  "По комплекс от причини някои колеги си намират по-добра реализация  в чужбина.

През октомври при нас постъпиха три колежки, завършили през тази година, което е радостно, че все още има млади хора, които искат да стават анестезиолози. Искрено се надявам да се адаптират добре, специалността да им хареса и да искат да останат и да я работят в България, а не просто да се научат и да заминат като всички останали в чужбина", заяви д-р Недева.

Специалистът по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ-Русе д-р Теодора Недева защити дисертация на тема "Периоперативен делир при ортопедично-травматологични пациенти" и получи образователната и научна степен "Доктор" по научната специалност "Анестезиология и интензивно лечение".