Училището по хим.технологии отива към закриване, в пром. технологии ще обучават кадри за Монтюпе
Училището по хим.технологии отива към закриване, в пром. технологии ще обучават кадри за Монтюпе / Дарик Русе, Искра Георгиева

Професионалната гимназия по химични технологии отива към закриване, ако не успее да реализира прием тази година, съобщи началникът на инспектората по образование Димитър Райнов. По миналата година училището е имало нулев прием след 7 клас, а миналата нулев след 7 и 8 клас. Причината е недостиг на деца и частична незаинтересованост на химическата индустрия от такива кадри. Все пак инспектората подкрепя искането за една паралелка след 7-ми клас и една след основно образование, с идеята да се помогне на училището да продължи да съществува.

В професианалната гимназия по промишлени технологии пък въвеждат нова специалност след 7 клас, която е подкрепена от „Монтюпе”. Заводът за авточасти се ангажира за следващите 4 години да осигури специалисти и да предостави лаборатории за обучение по професията „Мехатроник” или „Роботика”. Сега предприятието внася кадри от Франция за заемането на тази длъжност.

Във всички общински училище поетапно трябва да бъде въведено едносменно обучение, стана ясно по време на заседанието. Това е заложено в Стратегията за развитие на средното образование в Община Русе за периода от 2011 до 2015 година, съобщи директорът на дирекция „Култура и образование” Енчо Енев. Предвижда се и поетапно въвеждане на целодневно обучение от 1 до 7 клас.