Трета почетна титла за ректора на Русенския университет
Трета почетна титла за ректора на Русенския университет / DarikNews

Проф. Христо Белоев стана „Доктор хонорис кауза“ на румънския университет в Бъкау.

С писмо от 17 юни до русенското висше училище ректорът на румънския Университет „Василе Александри“ в Бъкау съобщава за единодушното решение на Академичния съвет на проф. Белоев да бъде присъдена най-високата почетна академична титла, Доктор Хонорис Кауза. Церемонията по удостояването е насрочена за 1 октомври, когато румънският университет тържествено открива новата си учебна година. За проф. д.т.н. Христо Белоев това е трета почетна титла. От 2009 г. той е DHC  на Аграрния университет в гр. Нитра, Словакия, а от 2012 г. - почетен професор на Държавния университет в гр. Толиати, Русия.

Проф. Белоев получава това признание за приноса си в развитието на контактите между двата университета, между отделни факултети, катедри и студентските организации, но най-вече - за развитието на съвместната научно-изследователската и проектна дейност. От 2010 година проф. Белоев e зам.-главен редактор на научното списание на университета в Бъкау и е съпредседател на организационния комитет на научната му конференция. По инициатива на проф. Белоев в периода 2009 – 2103 г. са сключени редица договори за съвместна дейност между научни колективи на университетите в Русе и Бъкау.

Университетът в Бъкау партнира активно в България само с Русенския университет. Сътрудничеството започва през 2009 г. с катедри от Факултет „Електротехника, електроника и автоматика“. През 2010 г. се включват и катедри от Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, а от 2012 г. двете висши училища работят съвместно във всички области.

Университетът „Василе Александри“ е създаден през 1961 г. Той е регионален университет, намира се в централната част на Молдавия, в град Бакъу, с население над 130 000 души. Има 5 факултета: Инженерен; Филологически; Природни науки; Икономически и Здравни науки. Научно-изследователска дейност се извършва в Институт за изследвания, развитие, иновации, консултации и трансфер на технологии, изследователски центрове и лаборатории. Разполага с два кампуса, 9 учебни корпуса и 4 студентски общежития. Студентите се обучават по 34 бакалавърски, 32 магистърски и 3 докторски програми. По Програма Еразъм университетът партнира със 71 европейски университета от 18 държави. По други програми са подписани 20 договора с чужди университети и изследователски институции. Университетът е членува в Черноморска университетска мрежа, Европейска мрежа във висшето образование по Физиотерапия; Европейска мрежа във висшето образование по Ерготерапия; Конференцията на ректорите на университетите от дунавските страни.