Световен ден на сърцето
Световен ден на сърцето / Dariknews.bg

Днес е Световният ден на сърцето. За трета поредна година екипът на специализирана болница „Медика Кор" обяви дни на отворените врати, когато в рамките на една седмица - от 01 до 10 септември, бяха преглеждани и консултирани абсолютно безплатно пациенти в двата приемно - консултативни кабинета след предварително записване.

Въпреки 10-те дни, в които хората имаха възможност да се прегледат безплатно в „Медика Кор", от ръководството на болницата съобщиха, че часовете за записване са се изчерпали за два часа още през първия ден на кампанията, като са се обадили почти 700 души. Желанието на лекарите е и тази година да няма разочаровани и поради тази причина, всички които не са успели да се консултират от 01 до 10 септември, ще бъдат поканени за преглед  допълнително.

Най-младият сред пациентите, които са пожелали профилактичен преглед е момиче на 21 години, а най-възрастният - на 90 години. По данни на статистиката, повече жени са поискали мнението на специалистите от „Медика Кор", като основните оплаквания на по-голямата част от пациентите са болки в гърдите, сърцебиене и повишено кръвно налягане.

Важно е да се знае, че с падането на температурите, при пациенти с хронична исхемична болест на сърцето, хипертониците и диабетиците е възможно обостряне на оплакванията. Със застудяване на времето се увеличават стенокардиите, хората с хронична исхемична болест трябва да бъдат по-внимателни и при най-малките прояви на гръдна болка, повишено кръвно налягане и лесна уморяемост да търсят мнението на специалист.

Според специалистите 80% от случаите на сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез здравословна диета, редовна физическа активност и въздържание от тютюнопушене.

Според статистиката, в България около 70 % от мъжете и 60% от жените имат нулева физическа активност, а около 50% от хората прекарват над 300 минути дневно в седнало положение. Интересен е и фактът, че инфарктът е нова болест, която се появява преди около век. Епидемията на заболяването започва след Втората световна война. Учените си обясняват този факт с индустриализацията и промяната на живот на хората.