Споразумение между България и Панама може да извади от затвора капитан Собаджиев
Споразумение между България и Панама може да извади от затвора капитан Собаджиев / Dariknews.bg

 

Споразумение между България и Панама може да доведе до освобождаването на к.д.п. Светлозар Собаджиев, който повече от година и половина лежи без разпит в затвора „Ла Хоя“, съобщава сайтът http://www.maritime.port.bg , цитирайки колеги на капитана от Варна.

Възможността за сключване на споразумения е инициирана от Панама, тъй като затворите в страната са пълни с хора, като к.д.п. Собаджиев – невинни, неразпитани и забравени. Инициативата у нас трябва да поеме външният министър Николай Младенов. Среща с него искат и от групата, която работи за освобождаването на капитана. На нея той ще бъде запознат с открилата се възможност. Вече Панама е подписала споразумения със страни от ЕС и Америка. На пресконференцията стана ясно още, че в съседна Гърция е тръгнала вълна в подкрепа на доказани трафиканти, които обаче получават пълна подкрепа от гръцката държава. Секретар на министъра на външните работи е съобщил, че страната ще направи всичко възможно да освободи задържаните си поданици, въпреки доказаната им вина.  Представителят на гръцкото външно министерство критикува и нечовешките условия на живот в панамския затвор. В цялата страна десетки хиляди интернет потребители изказват своята съпричастност към патилата на сънародниците си. Известно е, че държавата на флага на кораба, управляван от к.д.п. Собаджиев – Холандия, не е информирана.

Колегите на к.д.п. Собаджиев изразиха съмнение, че най-вероятно корабособствениците са имали участие в манипулиране показанията на екипажа, на базата на които к.д.п. Собаджиев лежи над година и половина, без разпит. Средствата за правната защита на българския капитан вече са свършили. Колегите на капитана молят цялата морска общност за съдействие.