С модерна очна камера разполага вече АГ комплекса
С модерна очна камера разполага вече АГ комплекса / Дарик Русе, Искра Георгиева
С модерна очна камера разполага вече АГ комплекса
67305
С модерна очна камера разполага вече АГ комплекса
  • С модерна очна камера разполага вече АГ комплекса

Модерен апарат за 100 000 долара дари Лайънс клуб „Сексагинта Приста” на русенския АГ комплекс. Ретиналната камера за ранна диагностика на заболявания на ретината при недоносените деца беше връчена на  изпълнителния директор на МБАЛ Русе АД д-р Владин Петров. С този апарат може навреме да се постави диагноза и да не се стига до усложнения. Така със сигурност ще има запазване на зрение и няма да се стига до пълна слепота, обясни д-р Ангелова. Апаратът е лесен за манипулация и позволява интернационални консултации. В него се натрупва база данни и това позволява проследяване на състоянието и контролни прегледи. Годишно около 150-500 деца в русенско се раждат с такива проблеми, коментира още тя.

Хубавото е че той може да се използва не само за диагностика на ретинопатията на недоносените деца, а и за доказване на други патологии:вродени аномалии на зрителния нерв, на ретината, туморни образования. Очната камера ще бъде локализирана в Неонатология, но ще може да се изнася и в ДКЦ и да се използва и за преглед на възрастни. Представители на фирмата производител пък предлагат тя да се използва за профилактика на всички новородени, а не само на недоносените, което също вероятно ще стане, коментираха лекари от АГ комплекса.

Дарението беше направено в присъствието на ръководството на АГ комплекса и на представители на Лайънс клуб „Русе”, Лайънс клуб „Истър” и Младежки „Лайънс клуб”, с чието съдействие е била събрана сумата от 100 хил.долара за закупуването на апарата. Средствата са събрани за 3 години, предимно чрез благотворителни балове, но и с финансовата подкрепа на Лайънс Интернешънъл, чрез проект на Лайънс клуб „Сексагинта Приста” за 57 000 $, както и с проекти в две поредни години, с които са участвали в дарителската кампания на Райфайзен Банк „Избери да помогнеш”.

Чуйте повече за апарата от д-р Ангелова, в прикачения файл.