РЗИ търси желаещи за изследване на радон в сградите
РЗИ търси желаещи за изследване на радон в сградите / dariknews, архив

Отдел „Радиационен контрол” в РЗИ-Русе продължава работа по Националната програма за намаляване на въздействието на радон в сгради. Тъй като изследването трябва да включи на първия си етап жилищни сгради, специалистите се обръщат с молба за съдействие от русенци. Условието е апартаментът да се намира на първи жилищен етаж, като на приземния да няма магазини или други помещения, а само изби.

Медицинските физици от РЗИ-Русе ще поставят измервателен уред в жилището /малък и компактен детектор/, който след 6 месеца ще бъде отчетен от специалистите. Собствениците и ползвателите на жилището няма да имат никакъв ангажимент към уреда и той по никакъв начин няма да влияе на ежедневието им. Малкото апаратче не се нуждае и от специална поддръжка, а самото изследване не е свързано с финансови отношения между гражданите и РЗИ.

Това изследване на радона в сградите ще даде основата за създаването на радонова карта на страната и последващи мерки за неговото ограничение. Радонът е естествен радиоактивен газ, получен при разпадането на уран 235 и уран 238. Въпреки че е природен продукт, той вреди и е една от основните причини за възникване на рак на белия дроб. По-честото проветряване на жилищните помещения намалява концентрацията му.

Доброволците могат да заявят своето желание за участие на тел. 082/82 56 24 и 0882 60 93 27 или на email: rk@rzi-ruse.com.