Русенец осъди България в Страсбург
Русенец осъди България в Страсбург / DarikNews, архив

Руси Станев от Русе осъди България в Страсбург и ще получи обезщетение от 15 000 евро за причинени неимуществени вреди. Решението по делото е на Голямата камара на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Жалбоподателят през 2002 г. е бил настанен без негово съгласие с диагноза шизофрения в Дома за лица с психични разстройства в с. Пастра, община Рила. При една от отпуските си той не се завръща в дома, директорът съобщава за неговото отсъствие на полицията и Станев е издирен и върнат.

От ноември 2004 г. русенецът започвал да прави опити за вдигане на запрещението, но усилията му не се увенчавали с успех. Две години по-късно психиатрична експертиза оспорва неговата диагноза шизофрения и намира, че психично му състояние се е подобрило.

Жалбоподателят се оплаква пред съда от нечовешко и унизително отнасяне, от нарушаване на правото на лична свобода и сигурност и липса на ефективни правни средства за защита от Европейската конвенция за правата на човека.

Делото се води от Български хелзинкски комитет и Центъра за застъпничество за хора с психични разстройства в Будапеща.