Русе се готви за наводнение
Русе се готви за наводнение / netinfo

Кметът Божидар Йотов издаде заповед за денонощно дежурство заради покачване на нивото на реките Дунав и Русенски Лом. Щабът за координация при наводнения въведе втора степен на готовност. Кметовете на населени места трябва да предават информация за реките през 6 часа.

Вземат се мерки за попълване на аварийните складове, и за обезопасяването на тръбните и шахтови кладенци за питейна вода в заливаемите тераси на реката. Създадена е организация за осигуряване и своевременното раздаване на чували за надстрояване на дигите. Фирмите и гражданите, чийто имоти са разположени в близост до бреговете на реките трябва да вземат мерки за предпазване на хората и имуществата от високите води.

Нивото на реките Дунав и Русенски Лом се следи непрекъснато и при преминаване към други степени на готовност населението ще бъде информирано своевременно, заяви Иван Чехларов, началник отдел „Управление при кризи и сигурност на информацията”. 

Засега нивото на река Русенски Лом е в рамките на коритото на реката и на този етап при това ниво на река Дунав и липсата на обилни валежи, разливи не се очакват, уточни още той.