Русе отбелязва с изложба, тържествена церемония и концерт Деня на Независимостта
Русе отбелязва с изложба, тържествена церемония и концерт Деня на Независимостта / Дарик Русе, архив

С тържествена церемония, организирана от общината, Русе ще отбележи 105-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България - 22 септември. Началото на честването ще бъде в 11 часа пред Паметника на Свободата.

Преди церемонията ще бъдат изпълнени тържествени маршове от Общинския духов оркестър, с ръководител Димчо Рубчев. Честването ще започне с приемане на почетния караул. Слово ще произнесе областният управител Венцислав Калчев. Протосингелът на Русенската Света Митрополия архимандрит Виктор ще отслужи благодарствен молебен в чест на 105-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22 септември от 10.30 ч. в Доходното здание ще бъде открита документалната фотоекспозиция „Италианският скулптор Арналдо Дзоки и българското Освобождение“. Тя е организирана от Софийския университет, реализирана и финансирана в рамките на Университетски комплекс по хуманитаристика "Алма Матер" по Програма „Диалози на паметта", със съдействието на Община Русе.

Експозицията съдържа 11 постера, показващи творби на италианския скулптор. Фотосите са направени по време на снимките на филма „Дивният флорентинец" през 2006 година. Фотографиите са от България и Италия. Автори на изложбата са преподавателят от СУ „Св. Климент Охридски“ гл.ас.д-р Радослав Спасов и режисьорът Пенка Шопова.

В Деня на Независимостта на България, 22 септември, Клуб по български народни танци „Чанове“ – Русе и Народно читалище „Пробуда 1901“ – с. Николово ще изнесат концерт под надслов „Музикално-танцова разходка из България“.

Събитието се организира със съдействието на Община Русе и ще представи песенното и танцово творчество от всички етнографски области на България. Изпълненията, включени в концерта, ще бъдат фокусирани върху многообразието и характерните особености на фолклора в различните краища на страната. Русенци ще имат възможност едновременно да се забавляват и да обогатят знанията си, докосвайки се до пълното представяне на фолклорното ни богатство – песни, танци, обичаи, нрави и костюми.

Концертът ще започне от 18:00ч. пред сградата на Община Русе, а при лошо време ще се проведе в Пленарна зала на Общината.