Регионален печат в сряда
Регионален печат в сряда / netinfo

„Румънци масово купуват газови пищови от Русе”. Това е водещата тема от първа страница на „Утро”. Съседите въртят търговия с тях, продават ги на черно отвъд Дунава. В северната ни съседка оръжията с три пъти по-скъпи, освен това от купувача се иска да има разрешително за боравне с тях.

„Подлезът на гарата потъна в мрак и вода” четем още на първа. Няколко месеца, след като бе отворен подлезът на гарата потъна в мрак. Асансьорите не работят, а на външната врата е поставена табела „Минаването през подлеза е възможно само в светлата част на денонощието”. Токът е спрян умишлено в края на миналата седмица, защото течът минава през едната лампа и има опасност от късо съединение, обясняват дежурните жепейци. Кога подлезът ще бъде ремонтиран и течът спрян, никой все още не казва.

Някои акценти и от вътрешните страници. „Залпове възвестиха свободата на утихнал преди повече от век рубеж”, научаваме от втора. Стройни залпове от ловни пушки огласиха вчера паметниците на загиналите през 1877 година руски солдати на границата на землищата на Борово, Бъзовец, и Баниска.

„Гимназисти проектират слънчева екореволюция” е още една тема от страниците на „Утро”. Четирима ученици от Математическата гимназия вече пет месеца работят активно за кауза, оято би могла да предизвика истинска революция в мисленето на всеки от жителите на планетата-нейното спасяване от замърсяване и използването на слънце, вятър и вода за производство на електроенергия. Подробности по тази тема четете на 6 страница.

53 предприятия в Русенско обявени за продажба заради кризата. Това е водещото заглавие на вестник “Бряг”. В интернет валят предложения за фабрики, хотели, цехове за различни производства и други бизнес имоти с цени от 50 000 до 4 млн. евро. Въпреки че засега за русенските фабрики и цехое, липсват сериозни купувачи, все пак сделки ще има, уверени са брокерите. Според тях най-доброто време за подобни покупки е в края на всяка криза, макар че никой не знае кога точно ще е той.

Русенски търговци смениха “Илиянци” с “Червените дракони” в Букурещ. По-евтина стока и по-малко пари за път са предимствата за пазаруване в румънската столица. За пример русенските търговци са дали пролетни блузи с дълъг ръкав, които могат да се намерят в Букурещ за 10-15 леи. Това по курса на БНБ излиза около 4,50-7 лева.

ДВСК проверява за разделна продажба на млечни храни с растителни мазнини. Проверките ще започнат от хипермаркетите и специализираните магазини за търговия с храни от животински произход.

12 русенски старейшини пазят телефоните си в тайна от избирателите. Най-посещавани в интернет са профилите на съветниците Виктор Епщайн, Любомир Владимиров и Десислава Атанасова.