Регионален печат в четвъртък
Регионален печат в четвъртък / netinfo

“Четирима загинаха на място на бул. „България”, четем от първа страница на вестник “Бряг”. „Фолксваген голф 3” с пътуващи в него двама мъже и две жени се заби в тролейбусен стълб на метри от участъка, където намери смъртта си 16-годишната Петя. Автомобилът с русенска регистрация е излетял от пътя без каквато и да било видима причина и се забил в тролейбусен стълб.

“Силен трус от Шабла разлюля Русе”, пише още вестникът. Силно земетресение разлюля за секунди Русе в 10.49  часа вчера. Трусът, който при нас е бил с магнитуд около 4 по скалата на Рихтер, предизвика масова паника. Русенци се оплакват от напукани фасади, тераси и стени на жилища.

“Слухове сменят шефа на РИОСВ”, е друго заглавие от “Бряг”. За смяна на шефа на РИОСВ Дауд Ибрям се заговори в общественото пространство след формирането на новото правителство. Спрягат бивш офицер от Държавна сигурност за поста на Дауд Ибрям.

“Шампионът на Пекин по у-шу води занимания с русенски младежи”, четем от страница втора. Младежи от клуб „Калагия” усвояват бойни техники от шампиона на Пекин по у-шу в детско-юношеската категория Гуо Ян Чао.

“Четири трупа отново окървавиха “България”, е челното заглавие на вестник “Утро”. Кола се заби в стълб на метри от мястото, където преди 3 месеца загина Петя. Четирима души загинаха на място при челния удар. Трагедията стана около 16.15 часа в северното наскоро ремонтирано платно на булеварда.

“Старо земетръсно огнище подскочи с 5 по Рихтер”, пише още на първа страница вестникът. Няма данни за разрушение или пострадали обекти след земетресението, което вчера усетиха и русенци.  

“80 незаети места след трето класиране в училищата”, е заглавие от първа страница на “Утро”. Най-голям е броят на местата за завършилите седми клас в СОУ “Васил Левски”. Търсят по 11 ученици за паралелките по биология с изучаване на китайски и на японски, 10 – за математика и английски, 3 за природо-математически профил с изучаване на японски.  Има свободни места в СОУЕЕ, СОУ “Христо Ботев”, СОУ “Възраждане”, ПГ по строителство, ПГ по химични технологии и ПГ по туризъм.

“Навалица се заформя около стола на Димитър Райнов”, е водещото заглавие на страница трета в “Утро”. Слухове за смяна на ръководството на инспектората тресат системата на образованието в Русе. Постът нито е платен, нито дава облаги, заявява самият шеф на инспектората Райнов.

„Осъдени роми заплашват със саморазправа полицай и семейството му” е водещото заглавие на първа страница в новия брой на информационния седмичник „Форум”. Наблюдаващият прокурор по случая е информиран за заплахите срещу Събев и заяви, че са взети мерки за неговата сигурност. Полицаите от Плевен протестираха пред Съдебната палата за малките наказания, наложени на шестима роми от село Буковлък за хулиганство. В дискотека „Бижу” те не се подчинили на полицейските разпореждания да напуснат заведението, защото бил получен сигнал за поставена бомба.

Акцент на втора страница е материалът, че България трябва да плаща глоби, ако до 2014 г. не построи тунел под Шипка. Вече 35 крупни чуждестранни и български фирми са проявили инвеститорски интерес към изграждането на 18 километровото съоръжение.

Шест нови пластики допълват интериора около депото за битови отпадъци край Силистра. Те са изработени от отпадъчни материали по време втория пленер по пластични изкуства.

Вестник „Форум” публикува репортаж от изпращането на поредната българска мисия в столицата на Афганистан. Официалното изпращане на контингента, в който са включени 215 бойци, се състоя в Шумен. За първи път в мисията не са включени жени.

В рубриката „интервю” е представен кметът на община Кнежа Симеон Шарабански.  Специално за „Форум” той заявява, че амбицията на ръководството на администрацията е приходите от външно и местно финансиране да са повече от общинския бюджет.

Управлението на отпадъци все още е дейност в сферата на пожеланията. Това е изводът, до който са достигнали кореспондентите на вестника във връзка с директивата на ЕС за закриването на сметища, които не отговарят на изискванията. Общините не са в състояние да заделят допълнителни средства за тази дейност, защото размерът на такса смет е приет още през миналата година.

На последната 64-та страница е публикувана любопитната информация за най-известния български сумист Николай Махлянов - Котоошу. Той дойде на посещение в родното си село Джулюница и представи пред близки и роднини своята годеница от Япония.