Премиерът Райков помоли за благословия Патриарх Неофит
Премиерът Райков помоли за благословия Патриарх Неофит / Дарик Русе
В първия си работен ден премиерът Райков поиска благословия от Патриарх Нефит
62539
В първия си работен ден премиерът Райков поиска благословия от Патриарх Нефит
В първия си работен ден премиерът Райков поиска благословия от Патриарх Нефит
  • В първия си работен ден премиерът Райков поиска благословия от Патриарх Нефит
  • В първия си работен ден премиерът Райков поиска благословия от Патриарх Нефит

В първият си работен ден новият министър-председател Марин Райков посети новият български патриарх Неофит, за да получи благословия от него. Райков пристигна в Русе изненадващо малко след 14 часа. Той се срещна с патриарх Неофит, който е в Русе от вчера, на четири очи, в сградата на Русенската митрополия В началото на срещата премиерът заяви „И аз съм щастлив като всички православни българи, че имаме глава на църквата с вашето духовно присъствие. Признателен съм ви че ме приехте”. Двамата разговаряха в продължение на час, а след това направиха изявление пред медиите, без възможност за задаване на въпроси. Ето какво каза официално премиерът Марин Райков на Негово Светейшество патриарх Неофит:

„Ако ми разрешите бих искал първо да подчертая, че днес е първият работен ден на моето правителство. Тази сутрин споделих с г-н президента, че имам намерение в този първи работен ден да ви посетя и да ви помоля за благословия. Той ме насърчи да го направя и аз съм ви много признателен, че ме приехте. Днес обсъдихме с вас редица въпроси, свързани със състоянието на нашата страна и аз държа, Ваше светейшество, да ви благодаря за тези окуражителни думи, които казахте. Факт е, че част от българите днес преминават през един труден перод в социално отношение и безспорно някои от тях се поддават на отчаянието. Вие знаете, че в последно време някои дори посегнаха на живота си по един демонстративен начин. Ние не можем да не страдаме от това, ние не можем да не бъдем съпричастни към тяхното страдание. И аз съм много щастлив, че вие днес имате готовност да отправите един насърчителен призив към тези хора.

Ние наистина минаваме през един труден период, но трябва да запазим надежда, да гледаме напред и да се опитаме да излезем от тази ситуация всички заедно. Благодаря ви още веднъж, че ме приехте. Аз бих искал, ако нямате нищо против да използвам своето посещение тук в Русе, за да отправя и едно поздравление към българите католици, тъй като те също имат свой празник, тъй като имат вече избран папа и това безусловно е един повод да се обърна и към тях със същите думи, с които се обръщам към православните българи. Благодаря ви много Ваше Светейшество.”

А ето и как патриарх неофит се обърна към премиера Райков и какъв призив отправи към българите:

„И аз имам думи на благодарност към вас, г-н Министър-председател, защото в първото си слово още към вашите сънародници, изразихте желанието си да бъдете инициатор и осъществител на редица важни мероприятия, дела, които да внесат по-голямо спокойствие и сигурност в сърцата на българите и особено на тези, които силно страдат от желанието да имат това, което е необходимо за техния живот, за тяхното преживяване и когато не го намират някои от тях съвсем неоправдано за мен, но така са решили, така и постъпиха, като се лишиха от големия, висш дар на живота, който е даден от Бога. Аз бих се обърнал към всички млади хора да не посягат на живота си при каквито и да е обстоятелства. Нека да знаят, че има и други пътища, по които могат да се разрешавт въпросите, а не пътя на жестоката смърт. Смъртта във гроба, пръстта на гроба нищо не може да ни помогне. Ако търсим да постигнем целите си по този начин, ние нарушаваме най-главната заповед на Бога и господа Исуса Христа да любите един другиго. И да се жертвате в любовта като жертвено служение на ближния, а не като жертва от липса на надежда, жертва от липса на пътища, по които могат да се разрешават въпросите. Както подчертах и тази мисъл на известен поет „Да се бориш със себе си е голяма трудност, най-тежката борба, а да победиш себе си-това е най-славната победа”. Та нека тези наши братя, които чувстват сили да овладеят себе си, нека усилят вътрешната борба, за да победят греха и отиването към недостойни дела, а когато решат, че могат да бъдат силни нека да потърсят и  божията помощ и със нея ще бъдат всякога способни да победят греха, не той да ги победи.

И тъй, сега настъпва Светата четиридесятница, Великият пост. Постът и молитвата също трябва да ни съпътстват през тези дни, за да се усъвършенстваме, човек е пратен на земята, за да се усъвършенства, а не да се унищожава. Тъй че да пожелаем успех на всички, които имат доброто намерение да се борят със себе си когато грешат, и да тържествуват когато побеждават. Много ви благодаря, че отделихте от ценното си време. Нека Светата Троица, патронът на нашия храм, да ви благослови и в това триединство нашата държава да бъде благословена и успешна в предстоящите й дела за общо благо. Благодаря и за ценните насоки, които ни дадохте, за някои от въпросите, както църковни, така и държавнически, свързани със нашите западни съседи, северни съседи и вярвам, че в добра слога и когато има повече време за това, един по един въпросите ще бъдат разглеждани, решавани по най-подходящия начин, който изисква времето и условията.