Повече първоинстанционни дела отчита Административният съд в Русе
Повече първоинстанционни дела отчита Административният съд в Русе / снимка: РАС

Увеличен брой на административните съдебни производства отчита за 2015 г. Административният съд в Русе. 1152 са първоинстанционните и  касационните дела, разглеждани през отчетния период, съобщи председателят на съда Елга Цонева. От тях 979 са новообразувани, а 173 – висящи. Констатирано е увеличаване броя на новообразуваните дела в сравнение с предходната 2014 г., като увеличението е предимно при първоинстанционните административни дела. За изминалата година определящи за нарасналия брой съдебни производства са делата, свързани с обжалване на действията на органите по изпълнението, както и изборните дела.

В русенския съд бяха образувани 16 съдебни производства по жалби и сигнали, оспорващи изборни резултати. Девет от тях бяха прекратени (шест присъединени към друго висящо дело, а три – прекратени като недопустими). По всички приключили 7 изборни дела съдът постанови отхвърляне на жалбите, а 5 от постановените съдебни решения бяха оспорени пред касационната инстанция. По две от изборните дела Върховният административен съд вече се произнесе като потвърди постановените решения от Административния съд в крайдунавския град.

Анализът сочи, че от общо разглеждани 1152 първоинстанционни и касационни дела, в края на годината са приключени 965, а 187 са висящи. Данните показват, че основните причини за отлагане на делата са предимно за събиране на доказателства и за изслушване на експертизи.

94% от свършените през годината дела са приключени в срок до три месеца. Резултатите, илюстриращи качеството на правораздавателната дейност на съда, са по-добри в сравнение с предходната година. От проверените от Върховния административен съд съдебни актове 83% са потвърдени, а 17 % са изцяло или частично отменени.