Отстраниха Ваньо Танов от общинския съвет
Отстраниха Ваньо Танов от общинския съвет / netinfo

Председателят на групата общински съветници на ГЕРБ Ваньо Танов бе отстранен от общинския съвет на Русе. На заседание днес Русенската общинска избирателна комисия прекрати предсрочно мандата на бившия директор на ГДБОП и кандидат за кмет на града, заради три последователни отсъствия от сесии. Това стана на основание на член от Закона за местно самоуправление и местна администрация, според който за четири отсъствия или три последователни неявявания на заседания, без предупреждение,следва отстраняване на провинилия се общински съветник, съобщи заместник-председателят на комисията Десислава Дивчева.

 

Комисията се е запознала с възражението на Танов, в което се съдържат доказателства, че по време на едното си отсъствие е бил в Брюксел, а на едно от другите две – във Военна прокуратура. Според членовете обаче, той би трябвало да уведоми председателя на Общинския съвет предварително за отсъствията си.

 

В единия случай той не го е направил, в другия - след края на сесията, а в третия – два часа след началото на заседанието. Решението на Общинската избирателна комисия може да бъде обжалвано в едноседмичен срок пред русенския Административен съд.

 

Скандалът се разрази, след като съветниците от ГЕРБ напуснаха последното преди ваканцията заседание на Общинския съвет. Причина бе поисканото от съветника от „Инициатива Русе” Стефан Бучаков прегласуване на предложение, което бе отхвърлено на предиобедното заседание.

 

От ГЕРБ заподозряха, че се защитават лични интереси на съветника от група „Център” Цветан Стефанов-Гербера, който си подготвял замяна на имота и поискаха оставката на председателя на Общинския съвет Искрен Веселинов. Тогава Веселинов коментира, че това е изпреварващ удар, тъй като заради системни отсъствия Общинската избирателна комисия трябва да прекрати пълномощията на общинския съветник Ваньо Танов, който е и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент.