Община Силистра със социални мерки в кв. Юг 1 и Юг 3  в периода 2014-2020
Община Силистра със социални мерки в кв. Юг 1 и Юг 3 в периода 2014-2020 / netinfo

Общинският съвет в Силистра определи три зони на въздействие по Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на гр. Силистра. Проектът се създава, за да подпомогне осъществяването на визията за развитие на града до 2020 г., чрез реализация на проекти в градски територии в неудовлетворително състояние, с негативни тенденции в развитието и/или с нереализиран потенциал, с привличане и координирано управление на разнородни инвестиции, напомнят от общината.

Първите две цели са със социален харектер и целта им е да бъде подобрена жизнената среда в две самостоятелно обособени зони – Първа зона С1 за кварталите Юг1 и Юг3 и Втора зона-С2 в кварталите Север и Изток. Третата зона е с публични функции и предстои работа по важни обществени сгради, реконструкция на уличната мрежа и облагородавяне на пространствата с широко обществено значение.

ЗОНА С ПРЕОБЛАДАВАЩ СОЦИАЛЕН ХАРАКТЕР 1

В тази зона са обособени пет специфични цели:

Специфична цел 1 – Подобряване на физическата и жизнена градска среда, нейната достъпност, защитеност и хармоничност за всички хора (включително хора в неравностойно положение).

Специфичната цел обхваща рехабилитацията, реконструкция и обновяване на градска улична мрежа по главни и второстепенни улици, подмяна с енергоефективно и/или изграждане на ново улично осветление, обособяване на допълнителни паркоместа на улици, покрай обекти на образованието и спорта, обновяване и изграждане на публични пространства.

Специфична цел 2 - Интегриране на маргинализирани групи, с фокус към малцинствата намаляване на нивото на бедност, изолация, неграмотност,  продължителната безработица и подобряване на обществения ред в гр. Силистра посредством интервенции в инфраструктурата и мерки за подобряване на социалните услуги за хора в неравностойно положение съгласно концепцията за деинституционализация в зоната за въздействие С1, включваща зоните Юг1 и Юг 3.

Целта е насочена към интегриране на посочените групи чрез прилагане на комплексен подход за подобряване на условията на живот в зоната, чрез подобряване на градска жизнена среда, повишаване нивото на образование, култура и социализация на деца от етнически малцинства, както и завишаване нивото на социалните услуги.

Специфичната цел обхваща интегрирането на близо 1478 лица, които са представители на турската и ромската етническа група от двата квартала. 22% от децата и учениците в общинските детски градини и училища са от ромска и друга етническа общност. Решаването на проблемите чрез посочената специфична цел ще окаже и пряко влияние върху 35 607 жители на гр. Силистра, с оглед достъпа им до социални услуги с добро качество, които от своя страна са съобразени с концепцията за деинституционализация.

За постигането на целта са очертани мерки в следните групи:

Облагородяване/ изграждане на публични пространства за широк обществен достъп в зоните с преобладаващо население от етнически общности и малцинства,

Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в обекти на образованието, обслужващи етнически общности и малцинства,

Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в Дом за стари хора с отделение за лежащи и Дом за деца, лишени от родителска грижа "Димчо Дебелянов".

Специфична цел 3 - Намаляване на енергийната зависимост на обществения сграден фонд и подобряване на достъпа на хора в неравностойно положение до основни услуги на публичната среда, обновяване и разширяване на обекти за обществено обслужване на територията на социална зона за въздействие – С1.

Специфичната цел обхваща 13 обекта за обществено обслужване на територията на социалната зона за въздействие, разпределени както следва:1 обект на културата, 1 обект на детски градина, 1 обект на детска ясла, 3 учебни обекта на образователната инфраструктура (2 училища и филиал на Русенски университет), 3 спортни обекта, 1 обект от административната инфраструктура, 2 обекта от социалната инфраструктура, както и 1 здравен обект.

Решаването на проблемите чрез посочената специфична цел ще окаже пряко влияние върху 5 926 жители на територията на зоната и 35 607 жители на гр. Силистра, с оглед по-добрите условия за получаване на услуги, достъп и подобрено състояние на физическата среда до обекти за обществено обслужване на територията на зоната.

Община Силистра със социални мерки в кв. Юг 1 и Юг 3  в периода 2014-2020
netinfo

За постигането на целта са очертани мерки в следните групи:

Ремонт и обновяване на сградния фонд на обекти на образователна инфраструктура, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, благоустрояване и обновяване на прилежащи пространства, изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение

Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в обекти на културата

Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в обекти на спортна инфраструктура

Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сгради от социалната инфраструктура";

Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност, изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение в МБАЛ – Силистра.

Специфична цел 4 – Облекчаване на градската транспортна мрежа и насърчаване на устойчива градска мобилност посредством предлагане на екологосъобразни и ниско-въглеродни алтернативни начини за придвижване - велоалеи.

Общината ще работи върху проблемите, свързани с липсата на добра достъпност на кварталите в зона С1 с останалата част от града, шумовото и прахово замърсяване, както и замърсяването с вредни емисии от автомобилите.

Решаването на проблемите чрез посочената специфична цел ще окаже пряко влияние върху 5926 жители на територията на зоната и 35 607 жители на гр. Силистра, с оглед по-добрата достъпност и свързаност на зоната с останалата част от града, по-екологично чистата околна среда в следствие използването на алтернативен транспорт, както и по-облекчената пътна обстановка с по-малко коли на пътя.

За постигането на целта ще бъдат изградени вело алеи.

Специфична цел 5 – Интегрирана жилищна среда с високо качество на живот, както вътре в жилищата, поради повишената топло ефективност, така и в прилежащата им среда и принос за устойчиво развитие чрез енергийна ефективност.

С посочената цел се решават поставените проблеми в зоната със социален характер С1 свързани с лошото състояние на жилищния сграден фонд за цялата зона и по-конкретно висока енергоемкост на сградите, в резултат на което се увеличават разходите на енергия, както и неефективното отопление на сградите.

Специфичната цел обхваща 93 многофамилни жилищни сгради в зоната с преобладаващ социален характер С1. Това е зоната с най-малък брой многофамилни жилища, тъй като преобладават къщите и нискоетажните постройки. В зоната живеят 5926 жители, като характерно за зоната за въздействие с преобладаващ социален характер - С1 е високото ниво на безработица и неграмотност, както и най-голям процент жители с турска и ромска етническа принадлежност. В допълнение, това е и зоната с най-голям процент на млади хора до 35 годишна възраст.

Община Силистра със социални мерки в кв. Юг 1 и Юг 3  в периода 2014-2020
netinfo