Обявяват наградите в ХІ Международен конкурс за екслибрис
Обявяват наградите в ХІ Международен конкурс за екслибрис / снимка:Русенска библиотека

Резултатите от Международния конкурс за екслибрис ще бъдат обявени днес от 11 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Тази година конкурсът е под мотото „Еx Libris – Ex Hereditate“. В рамките на събитието ще бъде открита и изложба с творби на участниците в конкурса.

През 2015 Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа на Министъра на културата Вежди Рашидов. Свои творби са изпратили 158 автори от 31 държави. Най-много са творците от Турция, Унгария и Аржентина. За първи път в историята на конкурса има участници от Египет и Финландия. Сред творците през 2015 са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Пламенко Ченгич от Хърватия, Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия и Елеонора Гершанович от Германия. Най-младите петима участници са на 11 години и са възпитаници на Унгарско-английско езиково училище в град Нирбатор, а най-възрастният - е 85-годишният словенски график Арпад Саламон.

През 2015 година председател на журито на конкурса е проф. Божидар Йонов - Преподавател в Националната художествена академия, и членове: проф. Светослав Кокалов - Ректор на Националната художествена академия, Иван Токаджиев - Художник, Иван Иванов-Йоаний - Художествен консултант на Графичния кабинет на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Владислав Атанасов – Председател на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси при Общински съвет Русе и Ива Чавдарова – Началник отдел „Култура“ при Община Русе.

През 2015 г. Международният конкурс за екслибрис се осъществява с финансовата помощ на Община Русе по Програма „Култура“ за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.